Zahtjev EU nema smisla

Zahtjev Evropske unije da se pitanje otvaranja mosta na Ibru vrati na dnevni red u Briselu za analitičare nema mnogo smisla, ali oni istovremeno upozoravaju da će, ukoliko Kosovo donese jednostrane poteze, to narušiti odnose sa međunarodnim saveznicima, piše Radio Slobodna Evropa.

Anhel Morina iz Evropskog saveta za spoljne odnose, sa sjedištem u Berlinu, protiv je rješavanja pitanja mosta u okviru briselskog dijaloga.

"Ne smatram da treba ponovo otvarati stvar o kojoj je već bilo riječi. Zato mislim da pitanje mosta treba da ostane van dijaloga", kaže Morina za Radio Slobodna Evropa.

Ističe da je na zahtjev EU, da se o mostu razgovara u Briselu, možda uticalo više faktora, uključujući bezbjednosne razloge.

"Možda je to posljedica nezadovoljstva Srba na Kosovu i pritiska da svako pitanje mora da dobije zeleno svijetlo Beograda", ocjenio je on tvrdeći da je EU pod pritiskom i zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Za Morinu otvaranje mosta nije ništa loše "ako ne ugrožava ničiju bezbjednost”.

"Ne vidim sada da otvaranje mosta može da izazove incident tipa Banjske. Nije poznato, ali ne vidim da će se bezbjednosna situacija razvijati u ovom pravcu", zaključuje on.

Albanski novinar koji izvještava iz Brisela Avgustin Palokaj ističe da zahtjev EU u ovom trenutku nema mnogo smisla, jer se, kako kaže, ne zna da li će i kada biti sljedeća runda dijaloga.

On smatra da se od specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, budući da je u posljednjim mjesecima mandata, "ne očekuje da ima neku važnu ulogu, čak ni moć, da ubedi strane da se dogovore o takvom pitanju".

"EU je zainteresovana da se održi status kvo. Iza interesa EU da se razgovara u okviru dijaloga, stoji samo cilj da se na sjeveru održi mir i spreče nove tenzije", zaključio je Palokaj.

Izvor: Kosovo online/Radio Slobodna Evropa