Nekoordinisane akcije

Nedavne akcije Vlade Kosova na sjeveru, uključujući i one u vezi otvaranja mosta na Ibru, kao da su dovele u pitanje podršku međunarodnog faktora evroatlantskom putu Kosova i njegovom članstvu u međunarodnim organizacijama, a zamenica Samoopredjeljenja Arberesha Kryeziu kaže da unutrašnje političke akcije vlade ne bi trebalo da se povezuju sa integracionim putem Kosova, prenosi RTV 21.

Prema njenim riječima, međunarodna podrška Kosovu u tom pogledu ne bi trebalo da izostane.

"Kosovo se mora podržati jer je potpuno samostalno i ima više neophodnih radnji i odluka koje još više legitimišu suverenitet Kosova. Nema razloga da nas ne podrže jer članstvo u međunarodnim organizacijama je rezultat dugogodišnjeg rada i ne možete odbaciti nijedan kriterijum koji Kosovo ispunjava. Unutrašnja politička pitanja ne treba da se vezuju za članstvo u međunarodnim organizacijama iako nismo retko viđali da se tako nešto dešava", kazala je.

Dodaje da Kosovo nikada nije bilo bolje pozicionirano u međunarodnim mehanizmima i nikada nije bilo bliže međunarodnim mehanizmima i EU.

"Mislim da je ovaj dio još jedna akcija kojom kao država pokazujemo da smo spremni da preuzmemo odgovornosti vezane za budućnost naše zemlje. I saveznici su to takođe shvatili", rekla je Kryeziu.

U odnosu na to, Američka privredna komora na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog nedavnih akcija koje je preduzela Vlada Kosova, rekavši da rizikuju da izoluju Kosovo na međunarodnoj sceni.

"Američka komora je posebno zabrinuta zbog izjava glavnih partnera Kosova u vezi sa jenjavanjem entuzijazma za podršku evroatlantskom putu Kosova i jačanju njegovog međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama. Nedavni neuspjeh da se obezbjedi članstvo u Savjetu Evrope je jasan primer opadanja podrške. Nekoordinisane akcije, posebno one suprotne savjetima ključnih saveznika, rizikuju izolaciju Kosova na međunarodnoj sceni i slabljenje njegove pozicije u važnim pregovorima. Oni takođe mogu da stvore okruženje neizvesnosti koje može da obeshrabri potencijalne investitore", navodi se u reakciji Američke privredne komore.

Predavač međunarodnih odnosa Shemsi Jashari ocjenjuje da Vlada treba da bude oprezna u postupcima koji ugrožavaju odnose sa saveznicima i njihovu podršku.

"Mislim da vlada treba da bude oprezna sa akcijama jer to nije kao otvaranje mosta dok zatvaranje mostova komunikacije sa međunarodnim faktorom, posebno sa SAD...", rekao je Jashari.

Konačno, zatvaranje nekoliko ekspozitura Pošte Srbije na sjeveru, kao i Vladina upozorenja o otvaranju mosta na Ibru, izazvali su oštre reakcije međunarodnog faktora, pozivajući Vladu Kosova da se povuče od jednostranih i nekoordiniranih akcija.

Izvor: Kosovo online/RTV 21