Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu ocenio je da je insistiranje Samoopredjeljenja da po svaku ceijnu bude otvoren most na Ibru samo nanelo štetu, jer su SAD i Kfor izrazili zabrinutost zbog bezbjednosne situacije, što bi, kako ističe, Kosovo moglo da vrati u unazad.

Ukazuje da su premijer Albin Kurti i njegova stranka promenili populističu retoriku nakon reagovanja američkog ambasadora Jeffa Hoveniera i Kfora.

"Kada upozorenja dolaze od američkog ambasadora i od komandanta Kfora, vjerujem da su oni više obavješteni od nas o stepenu opasnosti, to treba ozbiljno shvatiti. Kada ambasador Hovenier govori o bezbjednosnom pitanju američkih vojnika, ovo pitanje treba shvatiti ozbiljno. Vjerujem da i Kurti ima takve informacije i da ih je podjelio sa američkim ambasadorom. Ovih dana smo videli povlačenje njegovog insistiranja, videli smo neke populističke parade ministara i poslanika Samoopredjeljenja", rekao je Haxhiu za Dukađini.

Ocjenjuje da bi povećanje prisustva Kfora na sjeveru vratilo Kosovo u 1999. i 2000. godinu.

"Mislim da je došlo do bolje koordinacije i da su ubedili Kfor i partnere da se nivo bezbjednosti popravlja, onda vjerujem da bi se otvaranje mosta desilo spontano", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini