Politički analitičar

Politički analitičar Seb Bytyqi ukazao je da postoji mogućnost da se otvaranje mosta na Ibru pretvori u bezbjednosno pitanje, što je razlog za otpor međunarodne zajednice prema tom potezu, prenosi Dukađini.

Bytyqi je naveo da je na prošlogodišnjim protestima Srba na sjeveru došlo do sukoba i napada na pripadnike Kfora, te smatra da bi do sličnog scenarija moglo doći i sada.

"Postoji strah jer postoji potencijal da se to pretvori u bezbjednosno pitanje i upravo je to razlog zbog kojeg postoji otpor ili zahtjevi međunarodnih partnera da se most ne otvara", kazao je Bytyqi.

Tvrdi da se "s obzirom na dešavanja u prošlosti može videti da bezbjednosne strukture Srbije planiraju svoje akcije na osnovu akcija Kosova kako bi za nerede okrivili Kosovo".

Kada je riječ o legitimnosti zahtjeva međunarodnih partnera da se most ne otvara, Bytyqi je rekao da su oni legitimni, ako imaju informaciju da to predstavlja rizik, dodajući da je njihov cilj da minimiziraju mogućnost nereda, a ne da izazivaju nasilje.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini