Opravdan postupak

Nakon što je bivši pripadnik OVK Blerim Ramadani pobjegao iz kućnog pritvora u Sjevernoj Makedoniji, njegov prijatelj, predsjednik veterana OVK iz Uroševca Luan Jahiri tvrdi da se on nalazi na Kosovu i da je njegov postupak opravdan s obzirom na to da je mogao biti izručen Srbiji, prenosi Reporteri.

Jahiri kaže da je razgovarao sa Ramadanijem nakon bjekstva, kao i da planira da se sa njim vidi.

"Nismo danas dugo razgovarali, pohvalio sam njegovu odluku. Teško je vratiti se u pritvor, a kamo li biti izručen Srbiji. Nismo ga vidjeli, vidjećemo ga narednih dana, treba da mu se pokaže da ima podršku svih. Preporučićemo mu da se javi našim institucijama, kako bi se čitavo ovo pitanje razjasnilo", rekao je Jahiri.

Pojašnjava da je Ramadani planirao da sačeka suđenje, ali da je odluku o bjekstvu doneo nakon što je shvatio da će biti vraćen u zatvor i izručen Srbiji.

"Bio mišljenja da treba da ostane do kraja, da se završi suđenje. Odluka o bjekstvu doneta je nakon što je objavljeno da će biti vraćen u pritvor i da bi mogao biti izručen. On je doneo dobru odluku, i ja bih to uradio. Mnogi prijatelji su mu rekli da napusti Sjevernu Makedoniju, iako je bio u kućnom pritvoru", istako je Jahiri.

I njegov rođak Nesret Shashivari tvrdi da se Ramadani nalazi na Kosovu.

On je na Facebooku objavio fotografiju sa Ramadanijem i poželeo mu dobrodošlicu na Kosovo.

"Dobrodošao u svoj dom u našem rodnom gradu", napisao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije potvrdilo je da je Ramadani pobjegao iz kućnog pritvora i saopštilo da će za njim biti raspisana potjernica.

Ramadani je bio u pritvoru u kući rođaka u Skoplju, nakon što je po međunarodnoj potjernici, koju je Srbija raspisala preko Interpola, uhapšen 17. jula na prijelazu između Sjeverne Makedonije i Kosova "Jažince". Nakon hapšenja, prebačen je u zatvor u Skoplju, a na zahtjev Tužilaštva za organizovani kriminal određen mu je ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Nadležni makedonski sud je 1. avgusta preinačio Ramadaniju mjeru zatvorskog pritvora u kućni pritvor i on je, prema toj odluci, upućen na adresu u Skoplju, a tom odlukom predviđeno je da u kućnom pritvoru ostane do 16. avgusta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri