Možemo izgubiti veliku podršku

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini izjavio je da bi otvaranje glavnog mosta na Ibru, bez obzira što to pitanje ima političku simboliku, moglo da proizvede katastrofalne kaznene mjere za Kosovo.

„Za mene most je otvoren, a za nekoga most je zatvoren. Smatram da je to politička simbolika, ali to može da utiče direktno na Kosovo, na oštre mjere koje za Kosovo mogu biti katastrofalne. To je realna prijetnja, a ta prijetnja može da bude na terenu na kome možemo izgubiti veliku podršku. Čak, prijetnja može da podrazumeva i zabranu putovanja pojedincima u EU ili da se zapreti suspenzijom vizne liberalizacije ukoliko i dalje nastavimo da samostalno preduzimamo mjere koje nisu u skladu sa EU“, izjavio je Shahini za Kosovo onlajn.

On je kazao da je Kosovo već gotovo dve godine jedino pod sankcijama EU, ali da je to najmanji problem.

„Izgubili smo finansijsku, političku i diplomatsku podršku koje se ne mjere novcem. Jer nakon sankcija EU Kosovo nije postalo član ni u jednom međunarodnom mehanizmu, niti je dobilo neko novo priznanje. Čak smo strane investicije od Evropske unije, od fondova za škole, u ove dvije godine imali oko 600 miliona minusa. I sada ne pričamo da ćemo skiniti prethodne, nego pričamo da ćemo dobiti dodatne kaznene mjere. Zbog toga je Vlada Kosova i obavezna i odgovorna da bude opreznija u svakoj odluci koju će preuzeti. Potrebno je ne da sama donosi neke odluke nego sa međunarodnom zajednicom koja je za nas glavni partner“, naglasio je Shahini.

Izvor: Kosovo Online