Program građanske diplomatije

Kurti je ovu izjavu dao na svečanosti organizovanoj povodom završetka programa za stipendiste druge generacije u okviru Programa građanske diplomatije i dobrodošlice za stipendiste treće generacije.

"Naša vlada dugo je igrala vitalnu ulogu u podršci, ali najprije u prepoznavanju vitalne uloge dijaspore kao ključnog segmenta naše nacionalne strategije. Dijaspora ne samo da značajno doprinosi našem ekonomskom rastu, već donosi i vrijedna znanja, stručnu ekspertizu i globalne perspektive. Štaviše, dijaspora služi kao most između Kosova i svijeta, promovišući najbolje iz naše zemlje u međunarodnoj areni. Doprinos domovini je svačije pravo, a smatramo ga svačijom dužnošću. Naša dužnost kao vlade je da ovo pravo ili dužnost, ili oboje, pretvorimo u konkretnu priliku, koja nudi najbolji spoj između talenata i iskustva i potreba naše zajedničke zemlje”, naveo je Kurti.

Kurti je rekao da je Program građanske diplomatije izvanredna inicijativa koja okuplja mlade stručnjake iz dijaspore, pružajući im prilike i inspirišući ih da aktivno doprinose političkom, ekonomskom, društvenom, kulturnom razvoju, a istovremeno jača njihovu duboku vezu sa kulturnim korijenima njihove domovine i Kosova.

On je dodao da je od prve generacije 80 odsto učesnika nastavilo da radi na Kosovu.

"Tokom ovog programa imao sam privilegiju da upoznam mnoge od ovih talentovanih pojedinaca u raznim prilikama. Kroz ove sastanke, stekao sam direktna saznanja o njihovim profesionalnim dostignućima, uspjesima i izazovima sa kojima se suočavaju u svom angažovanju na Kosovu. Njihova posvećenost i odlučnost su zaista inspirativni i siguran sam da će njihov doprinos ostaviti trajan uticaj na našu zemlju", rekao je Kurti.