Parnerstvo i status

Novinar i politički analitičar Dukagjin Gorani ukazao je da je Kosovo na konferenciji u Rambujeu prvi put pokazalo da je međunarodno partnerstvo važnije od formalnog statusa, ali se danas, dodaje, iz tog događaja, izvlače pogrešne pouke.

"Mi iz Rambuja se ništa nismo dogovorili, a to je bio prvi put da je Kosovo pokazalo spremnost da bude politički razumno, do te mjere da se postigne kompromis. Dakle, između partnerstva i sigurnog zapadnog saveza i postizanja našeg željenog statusa, Kosovo je tada odabralo prvo, koje se na prvi pogled čini izgubljeno, ali danas možemo shvatiti koliko vam sloboda i nezavisnost vrijede bez saveznika, partnera, bez prijatelja i bez podrške", kazao je Gorani.

Međutim, kako je dodao, danas se iz Rambujea izvlače pogrešne i štetne pouke.

"Postoji mnogo država u svijetu koje su nominalno i formalno slobodne i nezavisne i niko ne voli da živi u njima... Iz Rambujea je trebalo izvući važnu lekciju, a mislim da historija pokazuje da smo izvukli pogrešnu. Izvučene su dvije pogrešne lekcije, jedna je da nas Zapad jako voli i da traži kompromis između nas i Srba, a druga je da nam je nanio mnogo problema to što su u ovakvim situacijama pokušao da stvori mitove o živim ličnostima, sa stvaranjem mitova i bez razgovora o ličnosti", rekao je Gorani.