Uz posredovanje EU

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu Kosova i Srbije Besnik Bislimi poručio je da otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici nije ni jednostrana odluka Vlade Kosova, niti je neriješeno pitanje dijaloga.

Bislimi je na društvenoj mreži "X" naveo da je to prije glavni zahtjev sporazuma između Kosova i Srbije postignutog uz posredovanje EU.

"Štaviše, plan implementacije EU od 5. avgusta 2016. smatra otvaranje mosta kao 'simbol normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica'. Komisija o Kosovu zaključuje sljedeće: 'Radovi na mostu u Mitrovici su završeni i most treba da bude pušten za saobraćaj bez daljeg odlaganja ili prepreka'. Ovo je formulacija EU, ali dogovor je postignut između Kosova i Srbije", naveo je Bislimi.

Kako je istakao, tokom posljednje posjete Kosovu 19. juna, kada je razgovarao o mostu u Mitrovici, specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je izjavio da, ako Kosovo ne želi da ponovo razgovara o ovom pitanju u Briselu, preporučuje interne razgovore sa lokalnim Srbima na sjeveru o potencijalnim bezbjednosnim implikacijama i njihovim brigama.

Bislimi navodi da su ambasadori Kvinte dodali zahtjev za tehnički pregled.

"Pratili smo obe preporuke. Sada EU preti Kosovu u slučaju da primjeni sporazum uz posredovanje EU i dodatne preporuke. Čvrsto vjerujemo da EU promoviše više slobode kretanja i manje granica ili zidova između različitih etničkih grupa", naveo je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online