Jednostrana akcija

Američki Stejt Department poručio je da ne podržava bilo kakve promjene trenutnog statusa mosta u Mitrovici, upozoravajući premijera Albina Kurtija da ne nastavlja sa jednostranim akcijama.

"Sjedinjene Države u ovom trenutku ne podržavaju bilo kakve poteze za promjenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici. Otvaranje mosta za saobraćaj vozila trenutno povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike Kfora, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i bezbjednosti na Kosovu", rekao je portparol Stejt Departmenta u odgovoru portalu Pavlovic Today. 

On je pozvao Vladu Kosova da se uzdrži od jednostranih akcija i da se umjesto toga pozabavi ovim pitanjem u okviru dijaloga uz podršku EU. 

"Pozivamo Vladu Kosova da ne preduzima ovu nekoordinisanu i jednostranu akciju i da o tom pitanju razgovara u okviru Dijaloga uz podršku EU“, rekao je portparol.

Stejt department je naglasio da je ova pozicija u skladu sa stavom partnera iz Kvinte, kao i EU i NATO.

Cilj Sjedinjenih Američkih Država je, prema Stejt departmentu, da "radi sa Vladom Kosova na stvaranju uslova pod kojima bi most mogao da se otvori za saobraćaj vozila".

"U tom cilju, Sjedinjene Države pozivaju Vladu Kosova da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim državama i drugim međunarodnim partnerima", zaključuju iz Stejt departmenta.