Do 17. avgusta

Ministarstvo zdravlja izdalo je preporuke da se, u cilju zaštite zdravlja građana usljed visokih temperatura, ograniči radno vrijeme u periodu od danas do 17. avgusta.

U saopštenju ministarstva se navodi da se tokom ovog perioda vrućina preporučuje promjena radnog vremena u najtoplijem periodu dana od 11.00 do 16.00 časova.

Savjetuju fleksibilno radno vrijeme, što znači da se sa radom počne ranije ujutru ili, ukoliko je to moguće, da se radi od kuće.

Za trudnice preporučuju da u dijelu dana kada je najtoplije budu puštene sa posla, dok za građane koji imaju hronične bolesti – da uopšte ne rade ili, ukoliko je moguće, da obavljaju posao od kuće.

Što se tiče građevinskog sektora, preporučuje se obustava radova u periodu od 11.00 do 16.00 časova.

Ministarstvo zdravlja takođe navodi u svojim preporukama da je potrebno da poslodavci obezbjede medicinske preglede radnicima koji pokazuju znake toplotnog udara ili su bili izloženi ekstremnoj toploti.

Poljoprivrednicima savjetuju da unapred planiraju radove u poljima, tačnije da iste obavljaju rano ujutru ili u kasnim popodnevnim satima, kako bi izbjegli izlaganje visokim temperaturama.

"Ova odluka je donijeta imajući u vidu najbolje prakse za zaštitu zdravlja i bezbjednosti radnika tokom perioda visokih temperatura“, poručili su iz Ministarstva zdravlja.