Prijava preko E-Kosova

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci rekla je da će i ove godine udžbenici i nastavna sredstva biti ponuđeni prema prošlogodišnjoj praksi, uz subvencije, prenosi Reporteri.net.

„S obzirom na izuzetnu ulogu udžbenika i nastavnih sredstava za nesmetano odvijanje obrazovnog procesa i činjenicu da udžbenici i dalje ostaju jedan od glavnih i gotovo jedinih izvora nastave i učenja, i ove godine smo veliku pažnju posvetili tome, te će udžbenici i nastavna sredstvima biće ponuđena po prošlogodišnjoj praksi, odnosno subvencionisanje roditelja koji će od sutra imati priliku da se prijave", rekla je Nagavci.

Prema njenim riječima, prijavljivanje na platformu e-Kosova ove godine će biti još lakše, jer svi roditelji koji su se prijavili prošle godine već imaju aktivne naloge.

„Mi subvencioniramo i udžbenike i nastavna sredstva kroz proces koji je potpuno transparentan, čime se izbjegava mogućnost bilo kakvog lošeg upravljanja ili planiranja koji se dogodio u prošlosti. Roditelji se mogu prijaviti na E-Kosova od sutra, tako da se sutra otvara platforma i proceduralno vjerujemo da će to biti mnogo lakši proces, jer svi roditelji koji su prošle godine otvorili platformu E-Kosova, već imaju te aktivne naloge i da još više olakšamo ovaj proces za roditelje, pokrenućemo i video koji će dati sve detalje o tome kako se prijaviti”, izjavila je ona.

Nagavci je saopštila da će za učenike od prvog do petog razreda subvencija iznositi 80 eura, a za učenike od šestog do devetog razreda 110 eura.

„Ove godine imamo 218.696 učenika od 1-5 razreda i za učenike od 1-5 razreda subvencija za udžbenike i nastavna sredstva iznosiće 80 eura, dok će za učenike od 6-9 razreda subvencija biti biti u vrijednosti od 110 eura”, rekla je ministarka prosvjete.