Najsiromašnija zemlja u Evropi

Samo 20 odsto plata na Kosovu ispunjava standarde za dostojanstven život sa 1.152 neto eura mjesečno, koji su potrebni četvoročlanoj porodici, pokazuje studija Instituta "Musine Kokallari" u Prištini, prenosi Gazeta Express.

Kako se navodi u istraživanju, prosječna plata na Kosovu ostala je na 520 eura, dok je minimalna zarada i dalje na nivou od 130 eura za radnike do 35 godina i 170 eura za one do 65 godina.

U vezi sa tim je i 26. izdanje Ankete o pulsu javnosti, programa UNDP-a, koji je obljavljen prije nekoliko dana. U toj anketi kao tri glavna problema, građani Kosova navode siromaštvo (16,6 posto), nezaposlenost (16,3 posto) i cijene osnovnih potrepština (12,7 posto).

Porast cijena na Kosovu je posebno problematičan od 2022. godine, a praktično od ove godine cijene na Kosovu su samo rasle, čak i divlje i van svake tržišne logike, da bi dostigle današnji nivo cijena mnogih proizvoda, posebno onih elementarne ishrane i higijene koje su više od onih u mnogim zapadnim zemljama poput Njemačke, Francuske i Italije.

Vlada je predložila povećanje minimalne zarade na 264 eura, ali zakon još nije stupio na snagu. Na ovaj način, većina građana Kosova trenutno je prinuđena da preživljava sa manje finansija.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi više puta je rekao da bi "minimalna plata radnika na Kosovu trebalo da bude 550 eura, pošto većina zemalja u regionu već ima ovu minimalnu zaradu".

"Minimalna zarada koja trenutno može da ispuni najosnovnije uslove bila bi 550 eura i nju ima veliki dio zemalja u regionu. Prošle godine smo predlagali da minimalna zarada bude 450 eura, ali ove prognoze su već premašene stalnim povećanjem u cijenama i odlivima radne snage. Zato bi minimalna zarada na Kosovu trebalo da bude 550 eura", rekao je Azemi.

Kosovo je i prošle godine ponovo rangirano od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao najsiromašnije u Evropi na osnovu dohotka po glavi stanovnika, koji se mjeri obračunom kupovne moći. Prihod po glavi stanovnika, prema MMF-u, na Kosovu, koje je po tom parametru poslednje u Evropi, 2023. godine iznosio je 15,6 hiljada dolara.

Albanija je na pretposlednjem mjestu po Globalnom ekonomskom pregledu 2023 MMF-a, sa 19.00 dolara po glavi stanovnika, dok među zemljama regiona, po ocjeni MMF-a, po siromaštvu slijede: Bosna i Hercegovina sa 19,6 hiljada dolara, Sjeverna Makedonija 21,1 hiljada, Srbija sa 25,4 i na čelu regiona i dalje je Crna Gora, sa 27,6 hiljada dolara.

Čak i drugi alarmantni podaci i statistike govore o velikom broju građana Kosova, koji traže socijalnu pomoć. Prema statističkim podacima, objavljenim u Ekonomskom biltenu, na kraju 2023. godine, 20.379 porodica sa oko 80.000 članova koristilo je šemu socijalne pomoći.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express