Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ocjenio je da je osnivanje Specijalnog suda u Hagu "žrtva" koju je posebno podneo bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, prenosi Klan Kosova.

Selimi je rekao da je vlada zaboravila haške optuženike i ne bavi se kršenjem njihovih prava u Specijalnom sudu.

"Nema interesovanje naše skupštine, koja ima fondaciju, koja ima pravo da pozove komisiju za pravna pitanja i pita ih zašto nemate zastavu na sudu, šta je sa pravima zatvorenika, odnosno žrtva sa veoma visokom cijenom za spas Kosova... To je žrtva koju ne cjenimo ni mi, ni birači, ni međunarodna zajednica, a i žrtve koje su kosovski lideri podneli su poništene jer smo napravili mnogo strateških grešaka posljednjih godina...", rekao je Selimi.

Ističe da malo ko danas razumije pritisak zbog kojeg je taj sud uspostavljen.

"Prvo je Specijalni sud izglasala Skupština sa dvije trećine glasova, u početku je glasanje propalo, jer nisu htjeli da ga osnuju, pa smo imali posjete iz Amerike. Rekli su nam da to moramo uspostaviti, inače će to učiniti Ujedinjene nacije, pa će doći i Rusi i Kinezi za sudije... Mogli smo da biramo između Rezolucije 1244 i vraćanja ruskog i kineskog suda da definišu pravdu na Kosovu ili pravde koja ima američku i evropsku komponentu", rekao je Selimi.

Navodi da je apsurdno misliti da bivši predsjednik Thaçi nije znao da bi mogao da bude pod istragom ovog suda.

"Uprkos činjenici da je Thaçi znao da je njegovo ime pomenuto 65 puta u izvještaju Dicka Martyja, izvještaj je bio jasan, svako od njih je znao da su potencijalno na meti Specijalnog suda", rekao je Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova