Ima svoju simboliku

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Syle Ukshini izjavio je da je "smiješno" da otvaranje mosta na Ibru destabilizuje region, prenosi Dukađini.

Ukshini je na TV Dukađini istakao da most na Ibru ima svoju simboliku i da Evropska unija treba da razjasni glavne razloge zašto "ova telenovela" o njegovom otvaranju traje 25 godina.

"Most na Ibru ima svoju simboliku. Odmah poslije rata tamo su postavljeni Miloševićevi nelegalni objekti. Taj problem je trajao sve do otpočinjanja dijaloga u Briselu. Prema sporazumu iz 2015. godine, trebalo je da se obnovi most na Ibru, a 2016. Evropska unija je imala zadatak da ga otvori. Zašto se desilo ovo kašnjenje? EU mora da nam da objašnjenje kakva je to telenovela koja traje 25 godina, prije nego što išta novo kaže o mostu na Ibru", rekao je Ukshini.

Dodao je da je "smiješno“ da taj most destabilizuje region.

"To nije Berlinski zid. Most na Ibru nema svoju veličinu. Zatovren je zbog nemoći, neodlučnosti i nespremnosti Evropske unije da se pozabavi tim pitanjem. Cilj su male stvari koje čine status kvo na Kosovu“, rekao je Ukshini.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini