Novi talas poskupljenja

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu izjavio je da, dok je pažnja javnosti usmerena na pitanje glavnog mosta na Ibru, ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine potpisalo Administrativno uputstvo o utvrđivanju pravila i kvota uvoza što predstavlja „razorni udarac na privredni sektor“ koji će proizvesti poskupljenja.

„U trenutku kada je pažnja javnosti usmerena na pitanje mosta na Ibru i njegovog eventualnog otvaranja, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) preduzelo je opasan korak koji duboko pogađa privatni sektor. Ministar je potpisao Administrativno uputstvo koje definiše pravila i procedure za upravljanje uvoznim kvotama. Ovo uputstvo, koje je doneto tiho i bez velike medijske buke i bez javno-privatnog dijaloga, nameće strogu kontrolu količine i vrste proizvoda koji se mogu uvesti na Kosovo, kao i preduzeća koja imaju pravo da ih izvode. Takav pristup je češći u zemljama sa totalitarnim režimima i u suprotnosti je sa principima slobodnog tržišta koji karakterišu otvorenu ekonomiju poput kosovske“, naveo je Gërxhaliu na svom Facebooku nalogu.

On je naveo da štetu neće osetiti samo privatni sektor, već i građani i porodične privrede.

„Očekuje se da će trenutne posljedice biti novi talas poskupljenja, koji će otežati život većini građana Kosova. Ovo će biti težak udarac za domaćinstva, posebno nakon inflacije i povećanja cijena koje smo doživeli u posljednjih nekoliko mjeseci“, istakao je Gërxhaliu.

Naglasio je da se očekuje da će ova instrukcija favorizovati samo određene kompanije i „oligarhe koji podržavaju vladajuću stranku“, dok će mnoge druge kompanije, uključujući i one koje predstavljaju međunarodne brendove, biti suočene sa ozbiljnim izazovima za opstanak.

„Ova situacija takođe može da otera strane investitore, kojih je već malo ili potpuno nema na Kosovu, stvarajući neizvesnu i neodgovarajuću klimu za ulaganja“, naglasio je on.

Istakao je da još više zabrinjava činjenica da je ova smjernica doneta bez prethodne konsultacije sa predstavnicima privatnog sektora, koji će biti direktno pogođen ovom uredbom.

„Ovo jasno pokazuje da je (MIPT) distanciran od potreba i izazova privatnog sektora, donoseći odluke koje štete ekonomskom razvoju i promovišu nepovoljno okruženje za poslovanje. Umjesto da se fokusira na promovisanje stranih investicija i podršku malim i srednjim preduzećima, čini se da MIPT stvara mehanizme koji potiskuju slobodno tržište na Kosovu. Ovo je ozbiljan udarac za ekonomiju zemlje i njene buduće razvojne izglede“, kazao je Gërxhaliu.

Za njega je iznenađenje što su na zvaničnoj stranici ovog ministarstva neki predstavnici privrednih udruženja i organizacija „lajkovali“ ovu objavu jer su time, ističe, pokazali „jasan nedostatak zaštite poslovnih interesa i duboku servilnost prema bilo kojoj vladi ili ministarstvu“.

„S druge strane, zabrinjava i činjenica da opozicija na Kosovu kao da je izgubila orijentaciju i da se ne bavi takvim temama koje bi mogle pogoditi aktuelnu vlast i naterati je da preispita svoju politiku. To su pitanja koja opozicija mora da pokrene, da zaštiti interese građana i privatnog sektora, da spreči posljedice koje će uslediti u budućnosti kao posljedica ovih neprimjerenih odluka. Zašto poslovna udruženja na Kosovu i civilno društvo ćute o ovakvim vladinim odlukama koje su destruktivne za privatni sektor, koji je okosnica funkcionisanja Kosova“, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online