Jedan u težem stanju

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice Kosova trenutno se liječi sedam pacijenata sa Kovidom 19, od kojih su tri na terapiji kiseonikom, dok je jedan na intenzivnoj nezi, saopštio je direktor te klinike Arben Vishaj, piše RTK.

"Kovid 19 je bolest koja je već prisutna kao uobičajena bolest u stanovništvu naše zemlje. Više nije velika vanredna situacija, više nije takva situacija kada se moraju preduzeti stroge mjere izolacije. Trenutno, na Infektivnoj klinici imamo sedam pacijenata, od kojih su tri na terapiji kiseonikom. Imamo pacijenta koji se nalazi na intenzivnoj nezi, koji je u težem stanju“, rekao je Vishaj.

Dodao je da su hospitalizovani pacijenti starije životne dobi, koji imaju i hronična oboljenja.

"Obično već imamo zahtjeve za hospitalizaciju pacijenata koji su u trećoj dobi, odnosno stariji od 60 godina. Samo u nekoliko sporadičnih slučajeva smo imali mlađe uzraste, ali dominiraju starije životne dobi i pacijenti koji imaju druge bolesti i teška hronična stanja, kao što su pacijenti sa bubrežnim problemima, posebno oni koji su na hemodijalizi, pacijenti sa teškim plućnim tegobama, srčani bolesnici sa velikim srčanim tegobama, pacijenti sa oboljenjima jetre i drugi", naglasio je Vishaj.

Vishaj je istakao da bi u narednim danima moglo doći do blagog povećanja broja oboljelih od Kovida.

"U narednim danima očekujemo nešto veći protok pacijenata koji će biti hospitalizovani, ali ne toliki broj da nemamo kapacitet da ih zbrinemo. Moguće je da imamo blagi porast broja pacijenata za hospitalizaciju jer se sada nalazimo u periodu u kojem imamo porast populacije kao rezultat dolaska na odmor iz različitih zemalja Evrope. Prema izvještajima, postoji prisustvo infekcije i u drugim evropskim zemljama", naglasio je Vishaj.

On je rekao da je za sada mirna epidemiološka situacija, ali, prema njegovim riječima, građani uvijek treba da budu oprezni.

"Ako imaju simptome kao što su kašalj, temperatura, curenje iz nosa, stanje kao što je grip, građani ne bi trebalo da posjećuju zatvorene prostore jer u suprotnom rizikuju da prenesu infekciju na druge ljude“, dodao je on.

Prema Vishajevim riječima, svaki građanin koji ima simptome Kovida treba da se konsultuje sa ljekarima.

Izvor: Kosovo Online/RTK1