Britanski diplomata

Britanski diplomata Timothy Less izjavio je da zapadne zemlje ne žele da rizikuju normalizaciju odnosa Kosova i Srbije zbog otvaranja mosta na Ibru, prenosi Teve1.

Less je naglasio da neke od savezničkih država Kosova ne smatraju razumnim otvaranje mosta na Ibru u ovoj fazi. On smatra da bi Kurti trebalo da bude "oprezniji sa svojim suverenističkim pristupom".

Kako ističe, Britanci smatraju da ne bi bila mudra politika ako Kosovo nastavi da gura ovu ideju.

"Zapadne vlade ne žele da rizikuju veliku cijenu, a to je normalizacija odnosa Kosova i Srbije, za malu cijenu normalizacije putne veze kroz Mitrovicu. Ovo očigledno ne odgovara Kurtiju, koji je nestrpljiv da napreduje u svom cilju uspostavljanja suvereniteta Kosova nad sjevernim Kosovom. Međutim, s obzirom na to da je most u prošlosti bio žarište nasilja, ne bi bilo razborito gurati ovu ideju dalje bez blagoslova Zapada, a pretpostavljam da će za sada morati da se povuče“, rekao je Less za Teve 1.

On je nabrojao i razloge zašto zapadne zemlje nerado promovišu ovu ideju.

"Mislim da je razlog jednostavan – zapadne vlade se trenutno protive otvaranju mosta, jer ne žele da otuđuju Srbiju. Dijalog je već u problemu i vlade smatraju da bi još jedan jednostrani potez Kosova da integriše sjever u ostatak Kosova mogao da okonča dijalog. To ne znači da se vlade načelno protive otvaranju mosta. Naprotiv, siguran sam da bi voljeli da se to desi u nekom drugom periodu. Oni podržavaju nezavisnost Kosova u postojećim granicama, žele da to bude uspjeh, a nedostatak normalnih putnih veza između sjevera i ostatka Kosova je u suprotnosti sa ovim stavom“, ocjenjuje britanski diplomata.

Sa druge strane, profesor sa Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer kaže da Kurti bolje zna kakva je situacija na terenu zbog čega je savjetovao zapadnim zemljama da se pozabave većim pitanjima.

"Glavno pitanje je da li se otvaranje mosta može obaviti bez stvaranja nereda. Kurti je sigurno upućeniji u situaciju od mene. A njegov suvereni autoritet nije sporan. Pitanje je izvodljivost i posljedice. Mislim da je vrijeme da zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, brinu o važnijim pitanjima“, rekao je Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Teve1