Procjena stručnjaka

Nakon što je na Kosovu potvrđen jedan slučaj virusa Zapadnog Nila, infektolozi kažu da razloga za zabrinutost nema, ali ipak savjetuju građanima da budu oprezni, piše RTK live.

Nakon izvještaja Nacionalnog instituta za javno zdravlje da je potvrđen prvi slučaj virusa Zapadnog Nila, na Kosovu nije bilo novih slučajeva.

"U epidemiološkom smislu imamo mirnu situaciju u vezi sa virusom Zapadnog Nila. Imamo pacijenta kome je indikovano da bude hospitalizovan na Infektivnoj klinici. Nemamo drugih pacijenata koji su primljeni na kliniku sa ovim virusom. Nema mjesta za zabrinutost", rekao je Arben Vishaj, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra.

Infektolog Shemsedin Dreshaj poručio je da se virus Zapadnog Nila prenosi ubodom komaraca, koji se javlja u različitim kliničkim oblicima.

"Virus Zapadnog Nila ima široku kliničku sliku, počevši u većini slučajeva kao febrilno stanje, odnosno kao stanje sa povišenom temperaturom sa blagom glavoboljom, sa malo bubuljica po tijelu. Ponekad prođe i bude sa blagom temperaturom ili bez temperature, zavisi kakva forma je dominantna, zatim se javljaju drugi oblici koji se manifestuju zahvatanjem centralnog nervnog sistema u svim varijantama koje poznajemo sa kliničke tačke gledišta – počev od meningitisa, meningocefalitisa i drugih oblika", rekao je Dreshaj.

Pored preporuka za povećan oprez protiv izlaganja komaracima, Dreshaj je rekao da do sada nije otkrivena vakcina za ovaj virus, dodajući da prevenciju treba raditi dezinfekcijom i higijenom.

Izvor: RTK live