Alarmantno stanje

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu upozorio je da je ekonomska slika Kosova zabrinjavajuća, jer su odnosi sa SAD i EU narušeni, a strani investitori i dijaspora odustaju od ulaganja zbog političke situacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Ocjenjuje da vlasti na Kosovou nastoje da steknu podršku birača na osnovu pitanja sjevera, ne mareći što promocija sukoba i tenzija odbija investicije i produbljuje jaz sa međunarodnim saveznicima.

Govoreći o dijaspori, istakao je da Vlada Kosova pokušava da zloupotrebi i to pitanje.

"Vjerujem da je pristup vlade prema dijspori više politička kampanja nego iskrenost prema njima, šta god Kosovo uradi za dijasporu ne može joj dovoljno zahvaliti za doprinos. Dijaspora je bila i ostaće glavna arterija funkcionisanja Kosova. Ona nije zaslužila da se njom manipuliše na ovaj način", ocjenio je Gërxhaliu.

Ukazao je da je Kosovo u problemu i kada je u pitanju spoljna politika, ali i ekonomija i unutrašnja pitanja, a da vlast sa druge strane radi sve kako bi pridobila podršku birača.

"Desilo se da su u odsustvu institucionalne i nacionalne odgovornosti danas odnosi Kosova i Evrope kao i SAD mnogo relaksiraniji nego ranije i da se udaljavamo od saveznika", smatra on.

To potvrđuje, dodaje, i izjava hravatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da je Kosovo izolovano i usamljeno.

"Istina je, da je dnevni red vladinih aktivnosti više fokusiran na Mitrovicu nego na Vašington, Berlin, London, Brisel. Moramo da budemo oprezni jer smo jedina zemlja koja je pod kaznenim mjerama i sankcijama", naveo je on.

Gërxhaliu ističe da je situacija alarmanta, da strani investitori i dijaspora odustaju od ulaganja, a da međuarodni saveznici odustaju od podrške zbog političkh pitanja.

"Uvijek koristimo prilike za nemire i sukobe, i u tom pogledu nema prostora da se priča o ekonomiji, neće biti stranih investicija, a prije svega, ni kosovska dijaspora neće ulagati u ovakvim okolnostima koje su se stvorile. Moramo da se oslobodimo ovakvog pristupa promociji i pripremi za izbornu kampanju samo preko Mitrovice, jer se Kosovo zaista gubi svakim danom sve više i više. Partnerstvo sa SAD i evropskim državama nikada nije bilo na kritičnijoj tački. Zaista situacija je alarmantna i pristup budućnosti mora biti potpuno drugačiji", zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online