Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ukazao je da premijera Albina Kurtija ne dotiče to što je albanska zajednica nezadovoljna, rudari ne primaju platu i privreda stagnira, što bi, kako ocjenjuje, građani Kosova trebalo da uzmu u obzir na narednim parlamentarnim izborima, prenosi Gazeta express.

Kurti je, ističe Haradinaj, odgovoran jer su odnosi Albanije i Kosova zahladneli, ali i što je rudnik "Trepča jug" na ivici koslapsa.

"Kurti je potpuno pokvario odnose sa Albanijom, blokirao je penzije borcima iz Albanije koji su učestvovali u kosovskom ratu, sa obrazloženjem da oni dobijaju penziju Albanije. Kurti nije dozvolio nijedan element koji će ojačati položaj Albanca. Otišao je u Pariz iako je sa tim troškovima mogao da isplati plate rudarima Trepče. Kurti nas je ostavio bez energetskog statusa. Na Kosovu postoji samo jedan zadatak za sve nas koji volimo zemlju, a to su promjene, pa vi izglasajte opet premijera koji je regrutovan iz Srbije", rekao je Haradinaj.

Podsjetio je da je aktuelna vlada odgovorna i za aferu sa subvencijama za udžbenike i da su roditelji prošle godine morali sami da kupuju knjige za djecu.

"Mučio je roditelje udžbenicima, terao ih da ih kupe djeci, ima djece koja su cijelu godinu ostala bez udžbenika. Kako se ponaša prema nastavnicima...", ukazuje Haradinaj.

On napominje da Kosovo nazaduje i u svim ostalim sektorima, napominjići da je minimalna zarada i dalje 170 eura.

Ukazao je i da zvaničnici predstavljaju lažnu sliku sa sjevera Kosova.

"Sav ovaj nedostatak novca tera ljude da napuštaju zemlju. Istorija će ga prepoznati kao čovjeka regrutovanog od strane neprijatelja. Više policije je na Gazivodama nego kupača, dok piju kafu na sjeveru više je policajaca nego građana. Snimcima pokušava da obmane narod. Njegovo ponašanje nije strano, to je njegova misija jer je on regrut Srbije", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express