Promjena raspodjele

Opština Priština promjenila je raspodjelu opredjeljenog budžeta za digitalizaciju zdravstva. Na osnovu pisma gradonačelnika Perparima Rame, pola miliona sredstava za ovu namjenu opredjeljeno je za digitalizaciju parkinga, piše Koha.

Uprava za zdravstvo u Prištini je planirala da potroši pola miliona eura na digitalizaciju primarne zdravstvene zaštite, iako je to u nadležnosti centralnog nivoa. Od ovog novca za ovu namjenu nije uplaćen nijedan cent.

Dana 14. decembra prošle godine, gradonačelnik Perparim Rama je pismom zatražio od Direkcije za finansije da se 1.5 miliona eura prebaci u Prištinski parking, na osnovu sporazuma koji je potpisan dan ranije. Njime se opština obavezuje da uloži ovaj iznos za digitalizaciju parkinga.

Digitalizacija podrazumjeva senzore tla za parking mjesta, senzore za kontejnere za otpad, pametne stubovi za centar grada, stanice za punjenje električnih skutera…

Planirano je da ceo projekat bude završen u roku od 12 mjeseci. Na osnovu ovog roka, projekat mora biti završen u roku od 4 mjeseca. Što se tiče digitalizacije zdravstva na primarnom nivou, predstavnici Prištine nisu mnogo govorili tokom ovog mandata.

„Digitalizacija zdravstva se pokazala veoma efikasnom u mnogim aspektima, kao što su minimiziranje troškova, ušteda vremena i, prije svega, pružanje nege čak i ljudima koji nemaju direktan pristup infrastrukturi i zdravstvenim uslugama“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore