Zapad da podrži vladavinu prava

Vlada Kosova je nazvala nepravednim upozorenje Evropske unije o povećanju kaznenih mjera protiv Kosova. Kabinet premijera saopštio je da su akcije koje međunarodna zajednica smatra jednostranim i nekoordinisanim pitanje vladavine prava, za šta kažu da očekuju podršku EU i SAD, dok neki od političkih eksperata ocjenjuju da EU te mjere koristi kao sredstvo ucjene Vlade, piše Koha.

Evropska unija bi produbila nepravdu prema Kosovu ako bi povećala mjere, saopšteno je iz Kancelarije premijera.

„Njihovo dodavanje samo bi produbilo nepravdu. S druge strane, postavlja se pitanje koje mjere je EU preduzela prema Srbiji, koja je poslije terorističkog i paravojnog napada proglasila Nacionalni dan žalosti za trojicom terorista ubijenih u Banjskoj, čiji lider, Milan Radoičić, skloništa i finansira“, kaže se u odgovoru Vlade Kohi.

Dok je EU zapretila mjerama nakon postupanja Vlade Kosova i zatvaranja devet kancelarija Pošte Srbije, iz Vlade poručuju da Zapad treba da podrži vladavinu prava.

„Potrebna nam je podrška EU, ali i Sjedinjenih Američkih Država, posebno u oblasti vladavine prava i poštovanja sporazuma postignutih u Briselu. Zatvaranje devet kancelarija Pošte Srbije, koje su poslovale bez dozvole i nelegalno, pitanje je pravne države. U međuvremenu, otvaranje mitrovačkog mosta preko rijeke Ibar je pitanje potpune slobode kretanja, vladavine prava i poštovanja dogovora koje je Brisel postigao 2015. godine, pored direktnog doprinosa daljoj integraciji naših građana“, navodi se dalje u odgovoru Vlade.

Što se tiče upozorenja o mjerama, nije bilo odgovora iz Evropske unije.

Basri Muja, stručnjak za politička pitanja, smatra besmislenim uvođenje sankcija Kosovu. Prema njegovim riječima, EU koristi ove mjere kao sredstvo ucjene Vlade Kosova. Kaže da Vlada treba da koordinira sa saveznicima, ali da sa njima ne treba ni da razgovara o pitanjima zakona i reda.

Muja je prokomentarisao i postojeće mjere za koje kaže da su nanele dovoljno štete Kosovu.

„Mislim da se ovako nešto neće desiti jer ovo zaista nema smisla i jako se nadam da Evropska unija u ovoj fazi tranzicije vlasti neće naći vremena da se bavi uspostavljanjem mera ili pooštravanjem postojećih mjera prema Kosovu“, dodao je on.

Za razliku od Muje, bivši diplomata i politički analitičar Blerim Canaj kaže da će, ako se otvori most na Ibru, mjere protiv Kosova će biti neizbježne.

„Sada smo postali bezbjednosno pitanje upravo zbog nekih nekoordiniranih koraka koje preduzimaju vlada ili partneri. Koordinacija sa partnerima nam može izgledati kao dodir sa unutrašnjim stvarima Kosova, ali moramo uzeti u obzir da postoje neki partneri koji su garanti bezbjednosti na Kosovu i oni snose teret bezbjednosti i zarad ovoga, onda nužno treba da se pozabave nekim koracima koji bi eventualno mogli da utiču na bezbjednost“, rekao je on.

On je rekao da će mjere, iako se uvode protiv djelovanja Vlade, uticati i na narod Kosova, jer će, kako kaže, imati ekonomski i politički efekat.

„Do sada se govorilo da se mjere nameću Vladi, a ne narodu Kosova, ali nažalost ove mjere koje su nametnute Vladi utiču i na narod Kosova jer je Kosovo isključeno iz fondova i nemogućnost bilateralnih susreta naših građana sa svijetom oko sebe“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore