Uhapšen!

Makedonski policajac, uhapšen na Kosovu, osumnjičen je da je proizveo oko dva miliona lažnih kovanica od dva eura, saopštila je Agencija Evropske unije za saradnju u krivičnom pravosuđu, piše RSE.

Njegovo hapšenje je izvršeno nakon višemjesečnog planiranja makedonskih i kosovskih vlasti, uz podršku Evropske policijske agencije. U ovoj višemjesečnoj istrazi učestvovali su obavještajni zvaničnici, istražitelji i tužioci sa Kosova i Sjeverne Makedonije.

Gdje je novac bio falsifikovan?

Falsifikovani novac proizveden je sa dvije mašine u jednom podrumu u Skoplju. Policija je zaplenila i dvije vreće novčića. Falsifikatori su koristili šest različitih verzija pronađenih na strani kovanice od dva eura.

U zajedničkom saopštenju makedonskog i kosovskog tužioca rečeno je da su stotine hiljada lažnih kovanica "proizvedenih" u Sjevernoj Makedoniji od prošle godine "preplavile" tržište Kosova. Ali, u posljednjem saopštenju Centralne banke Kosova podrazumijeva se da je problem sa falsifikovanim novcem još veći.

To je zbog činjenice da je CBK za godinu i po dana povukla iz opticaja 2,5 miliona kovanica od dva eura, koji dostižu ukupnu vrijednost od 5 miliona eura. Ova institucija saopštila je da je oko 54.000 apoena od dva eura otkriveno i sprečeno da uđe u finansijski sistem, "izbacivši ih iz opticaja kao lažni novac".

Iz Narodne banke Sjeverne Makedonije su za Radio Slobodna Evropa rekli da su u posljednje tri godine otkrili više od 50.000 eura lažnih kovanica. Ova banka vrši razne inspekcije i analize kako bi utvrdila da li su novčići pravi ili lažni.

Hapšenje radnika makedonskog MUP-a nije prvi slučaj da je makedonski državljanin uhapšen na Kosovu pod sumnjom da je stavio u opticaj falsifikovane kovanice. Prošlog decembra, Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova saopštila je da je uhapšena tri makedonska i tri državljana Kosova, nakon što su kod njih pronađene falsifikovane novčanice od dva eura u vrijednosti od 85.000 eura.

Oni su uhapšeni 28. novembra, a tada je kosovsko tužilaštvo saopštilo da je tokom akcije pronađeno ukupno 42.505 kovanica od 2 eura. Drugim riječima, Tužilaštvo je navelo da su lažni novac stavljali u neke kese, maskirajući ih tako da izgledaju kao obična roba, i 28. novembra su ih poslali na Kosovo.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da su se trojica osumnjičenih Makedonaca sastala sa trojicom kosovskih osumnjičenih u jednom selu u blizini Uroševca kako bi zajedno nastavili ka Prištini.

Izvor: RSE