Blokada

Zbog nedostatka komunikacije između centralnog i lokalnog nivoa, odnosno između ministra finansija Hekurana Muratija i opština, došlo je do problema u radu, piše Albanian post.

Kako navodi ovaj medij, blokada drugog budžetskog cirkulara, nedostatak četvrtog granta, kašnjenje sredstava iz sopstvenih prihoda, nepronalaženje izmjene zakona o lokalnim finansijama, nepostupanje u postupku izmjene Zakona o javnom tužilaštvu su samo neki od problema koje opštine imaju zbog nemara i nedostatka komunikacije sa Muratijem.

Murati je u više navrata dobijao zahtjeve, ponekad od gradonačelnika, a ponekad od Asocijacije kosovskih opština a jedini odgovor koji su dobili u svojim zahtjevima je da će im biti odgovoreno u svakom slučaju koji pokrenu.

Odgovori nikada nisu stigli i to je dovelo do problema.

Iz ovih razloga, sva ova pitanja trenutno ostaju bez odgovora, do trenutka kada Murati počne da razgovara sa opštinama o rješavanju ovih problema.

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi kaže da, iako su zahtjevi upućeni, nisu dobili odgovor.

Dodaje da se budžetski limiti opština određuju budžetskim cirkularima, postoje dva cirkulara, prvi i drugi. Drugi je konačan i na osnovu njega opštine planiraju troškove za različite budžetske kategorije.

"Onda su opštine po zakonu obavezne da raspravljaju o opštinskim budžetima sa građanima i nakon rasprave ove budžetske projekcije se daju na usvajanje skupštinama opština", objašnjava Ibrahimi.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline