Nepovratne posljedice

Samo dan pošto je portparol EU Peter Stano izjavio da bi Kosovo moglo da se nađe pod novim paketom kaznenih mjera, diplomatski izvori Evropske unije rekli su za Radio Slobodna Evropa da nema promjene u pristupu Unije po ovom pitanju.

„EU je samo ponovila stav iznet prije više od godinu dana kada su uspostavljene mjere koje su proglasili privremenim“, navedeno je za RSE.

Prije godinu dana je rečeno da se mere mogu smanjiti, ukloniti, ali i povećati u zavisnosti od koraka kosovskih vlasti u nastojanju da poboljšaju situaciju na sjeveru.

U tom kontekstu, prema diplomatskim izvorima EU, nalazi se i izjava portparola EU Petera Stanoa od 8. avgusta, prema kojoj, umjesto koraka koji bi doveli do smanjenja tenzija, „još mnogo jednostranih koraka i odluka koje vode ka eskalaciji”.

„Dakle, imamo mjere na snazi i te mere mogu da budu pooštrene ako se svi akteri EU slože oko toga“, rekao je Stano.

S druge strane, u Vladi Kosova za RSE kažu da nove kaznene mjere „nisu rješenje“ i da je „vrijeme pokazalo da su bile nepravdne“.

„One su i dalje sve dok su na snazi, a njjihovim dodavanjem samo bi se produbila nepravda“, kaže se u komentaru Vlade.

Komentarišući protivljenje članica Kvite i EU zatvaranje filijala Pošte Srbije na sjeveru i otvaranje glavnog mosta na Ibru, Vlada Kosova je za RSE naglasila da je zatvaranje filijala Pošte Srbije na sjeveru „pitanje vladavine prava”, dok je otvaranje mitrovačkog mosta preko reke Ibar „stvar potpune slobode kretanja, vladavine prava i poštovanja sporazuma Brisela od 2015. godine“, kao i „direktnog doprinosa daljoj integraciji naših građana“.

Diplomatski izvori u EU kažu da nedavne akcije kosovskih vlasti, koje je EU opisala kao jednostrane i nekoordinisane, „ne idu u pravcu eskalacije situacije, već mogu imati suprotan efekat”.

Na osnovu cjelokupne situacije koja je nedavno nastala postupkom kosovskih vlasti, diplomatski izvori u EU kažu da će „oni koji su tražili ukidanje kaznenih mera EU prema Kosovu sada teško da ostvare ovaj cilj“.

Neslaganje pojedinih zemalja za ukidanje mjera prema Kosovu, kao argument su istakle slom povjerenja u kosovske vlasti, koje bi, kako je tada rečeno, mogle da preduzmu jednostrane akcije na sjeveru zemlje, čak i ako se nekim postepeno uklanja masa.

Na osnovu nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova, diplomatski izvori u EU kažu da će zemlje koje su zatražile ukidanje mjera protiv Kosova sada teško da to postignu.

Pojedine diplomate u Briselu kažu da je u ovoj situaciji moguće razmišljati o novim akcijama prema Kosovu, koje ne moraju da podrazumevaju i kaznene mjere. Nisu razjasnili šta bi to moglo biti.

Prema riječima ovih diplomata, spremnost u EU po pitanju ovih akcija zavisiće od dešavanja na terenu narednih dana.

Ali, prema diplomatskim izvorima u Briselu, postoje zemlje koje smatraju da mjere samo protiv Kosova, a nikakve mjere protiv Srbije stvaraju prostor da se uloga EU smatra neuravnoteženom.

Zbog toga se, prema njihovim riječima, smatra da je teško da Savjet EU postigne saglasnost svih zemalja članica o povećanju mjera prema Kosovu, dok mjere protiv Srbije nema.

Međutim, EU i dalje očekuje od kosovskih vlasti da se vrate saradnji i koordinaciji sa partnerima i prije nego što preduzmu bilo kakvu akciju, razmotriti efekat koji oni mogu imati na različite zajednice na Kosovu.

Demush Shasha iz Kosovskog instituta za evropsku politiku smatra da mjere koje je EU uvela Kosovu blage i da nemaju nepopravljive posljedice.

Međutim, prema njegovim riječima, iako EU ima mogućnost da pooštri ove mjere, za odluku o tome potreban je konsenzus svih zemalja članica, što je teško postići.

EU je do sada, kako kaže, otkazivala sastanke Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je imalo marginalni efekat.

Međutim, prema njegovim riječima, u slučaju da se postigne konsenzus o pooštravanju mjera, onda bi EU mogla da donese političke i pravne odluke kojima se obustavlja primjena nekih dijelova SSP-a.

„Na primjer, EU može doneti odluku o suspenziji cijelog trgovinskog dijela SSP-a. To je zbog činjenice da su kosovskim izvoznicima uskraćene sve privilegije koje trenutno uživaju prilikom izvoza u EU“, naglašava Shasha.

Takođe, prema njegovim riječima, EU ima priliku da pooštri sadašnju mjeru nepozivanja Kosova na sastanke na visokom nivou i obustavljanja bilateralnih poseta.

Uprkos sadašnjoj mjeri, prema njegovim riječima, najviši institucionalni lideri Kosova su do sada učestvovali na nekoliko sastanaka na visokom nivou, ali to može da se promjeni.

„Na primjer, EU može da odluči da od 1. septembra institucijama Kosova bude uskraćeno učešće na svim evropskim forumima. Govorim o eskalaciji. To može da eskalira, do nivoa na kome ulazimo u opseg sankcija“, naglašava Shasha.

On dodaje da su do danas čak i mjere EU u finansijskoj oblasti bile blage i nisu proizvele nepovratne posljedice.

Prema njegovim riječima, EU je suspendovala sredstva koja su dodjeljena Kosovu, ali ih nije ukinula.

„Sada EU može da eskalira ovo i od suspenzije sredstava može da ide na ukidanje fondova. Tada su posljedice nepovratne“, naglašava Shasha.

U tom kontekstu, prema njegovim riječima, gubici za Kosovo mogu biti od hiljada eura do stotina miliona eura, u zavisnosti od toga koju poruku EU želi da pošalje kosovskim vlastima.

On, međutim, ne vjeruje da će EU preduzeti ekstremne mjere, ali će one biti srazmerne ponašanju kosovskih vlasti.

„Opseg mogućnosti za eskalaciju ovih mjera je beskrajan“, kaže Shasha.

Međutim, navodi, teško da će do eventualnog pooštravanja mjera doći kratko i lako, jer bi to moglo da izazove nepopravljive posledice u odnosima Kosova i EU.

On smatra da će se i EU ponašati u zavisnosti od situacije na terenu.

„Ako EU, konkretno, kaže „ne otvarajte most (preko Ibra) i ako ga otvore kosovske institucije, ali tokom ovog procesa nema posljedica na terenu – dakle neće biti nereda – onda ja vidim da će EU preduzeti mjere“, naglašava Shasha, dodajući da će u suprotnom EU reagovati srazmjerno nastaloj situaciji.

Shasha izražava uvjerenje da EU neće preduzeti ozbiljne mjere prema Kosovu.

On smatra da su i ranije, kada je na sjeveru zemlje bilo ozbiljnih nemira, zbog kojih su povređeni vojnici Kfora, mjere koje je EU uvela Kosovu bile blage.

Izvor: RSE