Popisano njih 600.000

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Kosova (ASK), Avni Kastrati izjavio je da popis dijaspore traje do 31. avgusta i da je do sada evidentirano 600.000 građana, a da je procjena da ih je u inostranstvu duplo više – oko 1, 2 miliona, prenosi teve1.

„Trenutni podaci su da imamo oko 600.000 ljudi koji žive van Kosova. Upisani su u dvije baze podataka, jer je to urađeno preko rođaka, porodičnih finansija, onlajn sistema. Registracija dijaspore trajaće do 31. avgusta i to je zakonska obaveza za građane koji imaju kosovsko državljanstvo. U protivnom će biti kažnjeni po zakonu ako se ne prijave. Popis je dobar i potpuno je onlajn“, kazao je Kastrati.

On je dodao da je riječ o novoj dijaspori koja je napustila Kosovo sedamdesetih godina prošlog vijeka, a ne i o onima koji su mnogo duže van Kosova.

„Govorimo o novoj dijaspori iz 70-ih, ali ne i o dijaspori koja je krenula ranije u Tursku, Ameriku ili druge države. Taj broj je jako velik, a oni nemaju ni građansku ni zakonsku obavezu jer su četvrta ili peta generacija u dijaspori. Bez ovog dijela ocjenjujemo kako je statistika oko 1,2 miliona onih koji su van Kosova, koji su poznati kao dijaspora... U dvije prijave je registrovano oko 600.000 građana... ali nemamo tačan broj dijaspore“, kazao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/teve1