Nezavisni poslanik

Nezavisni poslanik Fatmir Humolli optužio je EU da je uvijek bila u koordinacioji sa Srbijom i dodao da je Kfor pokazao svoje pravo lice, piše Gazeta blic.

On je to rekao povodom najava EU da će Kosovu uvesti nove kaznene mjere zbog jednostranih poteza.

On ističe da su države EU uvijek bile u koordinaciji sa Srbijom, kako sa Miloševićem 90-ih, tako i danas sa Vučićem.

„Ovim pristupom EU nije zainteresovana za pacifikaciju Balkana, primjećuje se da se plaši Rusije i njenog širenja na zapadu i želi da zadrži Kosovo kao monetu za potencijalne buduće pogodbe, baš kao u prošlosti kada su albanske zemlje date našim susjedima. Dakle ovo nikako nije nova politika EU, ali zavisi koliko ispravno čitamo istoriju, ne treba ići predaleko. Te iste zemlje su nas tokom rata sankcionisale zabranom naoružavanja protiv srpskih osvajača, a poslije rata su mučile vojnike OVK izvršavajući zadatak koji Srbija nije mogla da izvrši. Takođe, direktno i indirektno su uticali, ometajući naš ekonomski razvoj i stimulišući našu ekonomsku zavisnost od Srbije”, rekao je Humolli.

Dodaje da se sada pojavljuje pravo lice Kfora, dodajući da njihova misija nije slobodno kretanje građana, već njihova misija proizilazi iz rezolucije 1244, koja priznaje Kosovo kao dio Srbije.

„Ovo njihovo ponašanje nije sve za mene iznenađenje, kao ni protest protiv otvaranja mosta na Ibru, gdje se pojavljuje njihovo pravo lice Kfora. Normalno je da EU postupa u skladu sa svojom misijom koja se poklapa sa misijom Srbije i sankcioniše Kosovo“, dodao je on.

Ističe da mu nije jasno, da li Vlada Kosova uči od EU ili EU uči od Vlade, jer je vlada sankcionisala svoje birače, veterane OVK, rudare, prosvjetne radnike...

„Smatram da su sankcije EU bezvredne u poređenju sa sankcijama naše Vlade i njihovom političkom naivnošću slijepo vjerujući da su nas je međunarodna zajednica oslobodila, a u stvari stalno pomažu Srbiji i njihovoj misiji“, zaključio je Humolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic