Šefica poslaniika VV

Šefica parlamentarne grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, kaže da je otvaranje mosta na Ibru ključno za slobodu kretanja i da prigovori međunarodne zajednice nemaju osnova, piše Teve 1.

Prema njenim riječima, most bi trebalo da bude otvoren kao simbol uklanjanja posljednjeg elementa za podjelu sjevera.

“Prigovori o otvaranju mosta više nemaju osnova nakon svih događaja koji su se desili u opštinama na sjeveru. Otvaranje mosta u smislu slobodnog kretanja predstavlja jedan od bitnih elemenata za građane sa te strane Ibra. Takođe, u pogledu simbolike podjele koju je most uveo, vrlo je pozitivno što je uklonjen posljednji element simbolike podjele sjevera. Besmisleno je ići na sjever Kosova i ostaviti ovdje zatvoren most koji povezuje južnu i sjevernu Mitrovicu. To nema nikakvog smisla”, naglašava Kusari-Lila.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi ističe da most treba otvoriti, ali u koordinaciji sa saveznicima.

„Ne vjerujem da na Kosovu ima građana, a ni poslanika, koji nisu za otvaranje mosta. Ali potrebna nam je koordinacija sa saveznicima, jer smo zahvaljujući njima danas ovdje. Nadam se da premijer neće raditi na svoju ruku, već će sesti i dogovoriti se“, navodi Krasniqi.

Analitičar Arbnor Sadiku kaže da će otvaranje mosta preko Ibra biti teško, jer Kfor može da postavi svoje vojnike na most što može biti nezavidna situacija.

Stoga je, prema njegovim riječima, potrebno unapred imati dogovor sa saveznicima i Natoom da bi most bio otvoren u odgovarajućem roku.

“Što se tiče otvaranja mosta, mislim da će to biti teško iako je to legalna i moguća akcija. Ali problem je u tome što će Kfor sigurno rasporediti svoje trupe i u slučaju da Kosovo pokuša da uradi ovako nešto, onda će Kosovo staviti pred situaciju koja neće biti zavidna”, naglašava Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Teve1