Ministarstvo zdravlja

Talas visokih temperatura do 38 stepeni Celzijusa očekuje se da će sljedeće sedmice zahvatiti Kosovo. Kako navode u Ministarstvu zdravlja, ukoliko temperature pređu normalan nivo, ponovo će biti donjeta odluka o ograničenju radnog vremena za neke kategorije.

Službenici Ministarstva zdravlja rekli su da će odluku diktirati procjena Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

"Ministarstvo zdravlja donosi odluku u zavisnosti od toga kako je situacija definisana. Mi, kao Ministarstvo zdravlja, naložili smo Institutu da bude u stalnom kontaktu sa Hidrometeorološkim zavodom Kosova i ako dođe do enormnog porasta temperature, iznad normalnog nivoa, biće donjeta ista odluka kao i prethodna“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je prije mjesec dana donijelo odluku da trudnice rade od kuće, građani sa hroničnim bolestima da rade skraćeno do četiri sata dnevno, a zabranio je rad u građevinskom sektoru na otvorenim prostorima od 11. do 17. časova.

U Udruženju građevinara poručili su da se odluka mora poštovati, ako se ponovo donese.

Odluku Ministarstva zdravlja privrednici su djelimično ispoštovali. Prvog dana kada je počela da se primjenjuje, Inspektorat rada je kaznio 28 preduzeća.