Insistiranje Vlade Kosova na otvaranju mosta na Ibru, uprkos protivljenju EU i SAD, politički stručnjaci smatraju "izbornim spektaklom" pokreta Samoopredjeljenje i Albina Kurtija, jer je Kosovo na pragu izbora, te bi pravi redosljed koraka bio formiranje Zajednice srpskih opština, pa tek onda i otvaranje mosta, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši generalni konzul Kosova u Kanadi Donat Syla rekao je da jednostrano djelovanje vlade može pogoršati situaciju do "tačke bez povratka", a da se integracija sjevera ne može obaviti na ovaj način.

On je rekao da je iluzija da Kosovo može da proširi svoju vlast na svaki kutak zemlje bez koordinacije sa saveznicima.

"Iluzija je misliti da možemo proširiti autoritet Kosova na svaki kutak zemlje bez koordinacije sa našim saveznicima koji su i pokrovitelji nezavisnosti Kosova. Voleo bih da je drugačije, ali to je realnost. Tokom čitavog našeg putovanja, bili smo u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, posebno sa SAD", kazao je Syla.

On je dodao da jednostrane akcije dovode do pogoršanja situacije i povratka u stanje koje se možda ne može preokrenuti.

"Dali smo signal isključivanjem i zastrašivanjem Srba, tako da i opozicija i predsjednik moraju da jasno iznesu ovaj stav i ne smeju da se udružuju u hor nacionalističkih poziva da se gradi narativ ili stvar koja apsolutno nije, ostaje Integracija sjevera se ne može obaviti u ovom obliku", rekao je on.

Syla je naveo da Vlada ovim pristupom ne integriše Srbe, već pravi izborni spektakl pošto je zemlja na pragu izbora.

On je dodao da najbolji dokaz za to je malo učešće kosovskih Srba na poslednjim izborima u četiri sjeverne opštine.

"Vidite da imamo konstantne sporadične napade bombama, eksplozivom i pronalaženjem oružja, a ja mislim da je ovo, privremeno ćutanje struktura direktno u režiji Vučića jer njemu odgovara da se predstavlja kao žrtva. Najjasniji dokaz za to su posljednji održani izbori na kojima se, uz poziv Vučića, čak i minimalan procenat građana kosovskih Srba nije odazvao pozivima za izbore u četiri sjeverne opštine. Jednom rječju, ako nastavimo sa ovim pristupom, samo produbljujemo jaz i ne integrišemo Srbe, već pravimo izborni spektakl kao što smo uoči izbora, ali to neće promeniti situaciju u sve", zaključio je Syla.

Stručnjak za politička pitanja Arbnor Sadiku smatra da su reakcije zemalja EU i SAD protiv otvaranja mosta na Ubru bile da se izbjegne bilo kakav sukob.

"Postojalo je nezadovoljstvo od strane Kvinte i ambasade SAD na Kosovu, čak i prijetnje da će, ako Vlada preduzme jednostrane akcije, doći Kfor na mostu i neće smeti da otvori most. Razlozi su više politički jer u slučaju otvaranja mosta, uvjeren sam da lokalni Srbi pod uticajem Vlade Srbije i Srpske liste neće biti produktivni u uspostavljanju asocijacije opština sa srpskom većinom, a ni u političkim života i u popisima stanovništva koji će se obaviti bilo kada na Kosovu“, kazao je Sadiku.

Prema njegovim riječima da bi se to izbjeglo potrebno je raditi sa srpskom zajednicom na sjeveru kako bi počela da sarađuje.

"Oni su čekali dijalog između Kosova i lokalnih Srba koji ovdje žive. To se nije dogodilo i mi nismo osnovali udruženje kako su oni tražili. Jasan je zahtjev nacionalne zajednice da se prvo uspostavi asocijacija opština sa srpskom većinom, a potom i otvaranje mosta, dok Kosovo ima za cilj prvo otvaranje mosta, a zatim osnivanje asocijacije posle republičkih izbora za koje se očekuje da održati u januaru ili februaru 2025. godine", rekao je Sadiku.

Dodaje da delovanje vlade služi predizbornoj klimi i ovoj izbornoj godini.

"Praktično je to neka vrsta izbornog populizma. Cijela situacija na sjeveru i svi ti izleti na sjever i na Gazivode služe političkoj retorici i stanovništvu koje služi predizbornoj klimi i ovoj izbornoj godini.  Pokret Samoopredjeljenje je stranka koja posebno koristi ove situacije, a posebno loš odnos između Albanaca i Srba na najbolji mogući način da dobije glasove i da poveća broj glasova svoje stranke i da osvoji što je više moguće Kosovo", zaključio je Sadiku.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline