Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri upozorio je da nekontrolisane akcije vlade Albina Kurtija na sjeveru, uključujući i otvaranje glavnog mosta na Ibru, ugrožavaju partnerstvo sa SAD, EU i Nato koje je, kaže, "politički kiseonik" za Kosovo.

"Neophodna je koordinacija sa SAD, EU i Nato. Za Kosovo, ovo partnerstvo je politički kiseonik. Evropski identitet kosovskih Albanaca je zahvaljujući ovim prijateljima i partnerima, i ne treba ga ni na koji način ugrožavati za političku glupost dana, za unutrašnju političku upotrebu i za izborne potrebe", rekao je Haziri za RTV21.

On je dodao da je neopohodno da se promovišu saradnja i koordinacija sa saveznicima.

"Svrha procesa nije otvaranje mosta, već samo da se ovo pretvori u unutrašnju debatu kako bi građani Kosova skrenuli punu pažnju sa svakodnevnih problema i odbacili zahtjevi za otvaranje mosta“, istakao je Haziri.

Naglasio je da je LDK od početka za otvaranje glavnog mosta na Ibru, kao i da se nada da će ova stranka u bliskoj budućnosti imati udjela u punoj integraciji Mitrovice, ali da aktuelna vlada rizikuje da se most za Ibru ne zatvori samo za drumski saobraćaj, već i za pješake.

"Ako sutra Kfor izađe sa teškim vozilima i postavi bodljikavu žicu na rijeku Ibar zbog grešaka vlade, onda mi postavite pitanje da li ste za otvaranje ili zatvaranje“, izjavio je Haziri.

Komentarišući inspekciju koju je vlada sprovela na mostu, tvrdi da je to urađeno uz dozvolu Natoa i Kfora.

"Tehnički pregled je urađen na zahtjev, Vlada Kosova je na svojoj teritoriji, u svojoj zemlji, suvereno se ponašajući, zatražila od Nato i Kfora da urade tehnički pregled svog mosta. Ovaj zahtjev je odobren i istog dana je komandant Kfora boravio u Beogradu da obavjesti komandanta srpske vojske da Vlada Kosova vrši tehnički pregled mosta. Kurti i dalje ima skrivenu političku agendu, on to ne objašnjava građanima, već manipuliše", zaključio je Haziri.

Inače, u pisanom odgovoru Kosovo onlajnu portparol Kfora juče je decidno odbacio tvrdnje da je tehnička inspekcija mosta preko rijeke Ibar koordinisana sa misijom Kfora koju vodi NATO.

"Kfor ni na koji način nije uključen u ovu aktivnost", potvrdio je za Kosovo onlajn portparol Kfora u pisanom odgovoru.

Izvor: Kosovo Online/RTV21