Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila je, kao predstavnica stranke Alternativa, predložila održavanje redovnih izbora 9. i 16. februara, jer ti datumi, kako kaže, ne obuhvataju praznike. Ona navodi da je opozicija propustila šansu da sruši vladu, a na predstojećim izborima očekuje ponovo ubjedljivu pobjedu Samoopredjeljenja, prenosi Ekonomija onlajn.

"Na sastanku sa predsjednicom Vjosom Osmani predstavljala sam stranku Alternativa. Predložila dva datuma, 9. i 16. februar, kao najbolje moguće datume za održavanje izbora, ne samo u pogledu političke partije, nego i napretka predizbornog i postizbornog procesa. Svaki datum poslije toga je vezan za praznike, uzimajući u obzir i kampanju koja traje 30 dana, što znači da počinje dva dana prije Badnje večeri, a to nije zgodno. To bi bilo opterećenje za sve građane koji slave a i za one koji dolaze iz delegacija iz Evropskog parlamenta ili drugih organizacija koje prate izbore", rekla je Kusari-Lila.

Ona je naglasila da će Osmani imati ozbiljnu analizu u vezi sa određivanjem datuma redovnih izbora.

Kusari-Lila je naglasila da će Pokret Samoopredeljenje jasno izneti stav u vezi sa datumom izbora, ali je ona više nego uvjerena da se ne slažu sa prijedlogom da izbori budu 26. januara.

"Istog dana kada je održan sastanak, predsjednica je navela da može biti i drugih konsultacija, pojedinačnih ili grupnih. Stoga smatram da ima dovoljno prostora u pogledu vremenskog okvira za određivanje datuma izbora”, dodala je ona.

Naglasila je da su šanse za rušenje vlade i vanredne izbore izgubljene i da se parlament mora fokusirati na jesenje zasjedanje.

"Svi treba da se fokusiramo na posao koji nam preostaje u drugom dijelu godine, na jesenje zasjedanje Skupštine, i naravno izvršna vlast sa sopstvenim kapitalnim projektima i drugim izvršnim poslovima na kraju", naglasila je Kusari-Lila.

Dodaje da opozicija nije jedinstvena i da su izbori mogli biti organizovani u dogovoru sa tri opozicione stranke.

"PDK je došla sa zahtjevom za dogovor o izborima, AAK je zatražila rušenje vlade, kao i LDK. Spremni smo da razgovaramo o tome da li postoji konsenzus i saglasnost tri opozicione stranke. Ova vlada završava svoj četvorogodišnji mandat i već je nova politička realnost”, napomenula je ona.

Na pitanje koga vidi kao pobjednika na sljedećim izborima, ona je samouvereno rekla da će rezultati biti isti kao i 2021. godine.

"Vjerujem da ankete i raspoloženje pokazuju da će Pokret Samoopredjeljenje, na osnovu svih procjena koja su napravljena na Kosovu bez dijaspore osvojiti isto kao i na izborima 2021. godine, znači 50 odsto ili više”, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online