Bivši diplomata

Bivši diplomata Blerim Canaj smatra da će izbori na Kosovu biti održani u regularnom terminu, u februaru, jer je opozicija slaba da bi oni bili održani ranije, dok premijer Albin Kurti ima većinu u parlamentu, pa sve zavisi od njega. Ipak, mišljenja je da Kurti na predstojećim izborima neće dobiti podršku kakvu je imao na prethodnim.

"Do prijevremenih izbora može doći samo ako to želi Albin Kurti, jer on ima većinu u parlamentu, tako da, ja očekujem da će izbori biti u februaru, kao regularni izbori“, rekao je Canaj za Kosovo onlajn.

Istakao je da je Kurti izgubio podršku birača zbog neispunjenih obećanja, i da nakon izbora neće imati većinu u parlamentu koju je imao u ovom mandatu.

Po pitanju koalicija za sastav nove vlade, Canaj kaže da to zavisi od broja glasova koje će osvojiti opozicione partije.

"Što se tiče očekivanja od narednih izbora, mogu da kažem da Kurti više neće imati većinu koju sada ima, a pošto se do sada nije videlo da on želi ili može da učini za ekonomiju, zdravstvo, obrazovanje. Ne vjerujem da će on više imati ovu većinu koju je imao, a sada, hoće li on da ulazi u koaliciju sa drugom partijom, ili hoće li druga i treća partija da prave Vladu, to sve zavisi od toga koliko će poverenja građana dobiti“, naglasio je Canaj.

Kako je dodao, nakon izbora Kosovo mora da učini "nešto" po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. Ipak, naglašava, to ne sme biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

"Niko ne želi da preuzme taj rizik, pogotovo Kurti koji je obećao da neće biti Asocijacije, a Asocijacije mora biti, jer svi znamo da je to već prihvaćeno. Od sljedeće godine Kosovo mora da učini nešto. Srpski narod mora da shvati da je dio Kosova, a Kosovo mora da ispuni obećanja, ali ne protiv Ustava", dodao je Canaj.

Izvor: Kosovo Online