Ogroman udarac

Usljed mjera EU, važni projekti vrijedni stotine miliona eura ostali su nerealizovani više od godinu dana na Kosovu, piše RTK live. Ekonomisti zbog toga strahuju od upozorenja o novim sankcijama, navodeći da bi to bio dodatni ogroman udarac za privredu.

U vrijeme kada se najavljuju nove mjere protiv Kosova, one koje je prije godinu dana preduzela Evropska unija, već su nanele štetu ekonomiji.

Ona iznosi više stotina miliona eura, a najviše su oštećena preduzeća.

"Nismo imali priliku da iskoristimo mnoge projekte koje nudi Evropska komisija i razne organizacije. Vrijednost ovih projekata ide do 300 miliona eura“, kaže Lulzim Rafuna, predsjednik Privredne komore Kosova.

Međutim, Kosovska poslovna alijansa ističe da vrijednost finansijske štete može dostići i do 600 miliona eura.

"Isključivanje Kosova iz različitih fondova EU može rezultirati gubitkom od oko 600 miliona eura. Ako nastavimo da budemo sankcionisani, Kosovo rizikuje da bude isključeno iz svih mehanizama finansijske podrške“, izjavio je Agim Shahini, predsednik Alijanse.

Projekti koji su planirani ovim sredstvima, po oceni stručnjaka iz te oblasti, doprineli bi uređenju infrastrukture, tretmanu otpadnih voda i reformama u administraciji.

Pored finansijske štete, procenjuje se da je narušen i imidž Kosova pred stranim investitorima.

Izvor: Kosovo Online/RTK live