Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti kritikovao je premijera Albina Kurtija jer se nije konsultovao sa međunarodnom zajednicom u vezi sa mogućim otvaranjem mosta na Ibru u Mitrovici. Prema Halitiju, nekoordinacija sa saveznicima može dovesti do novih mera protiv Kosova i pogoršanja bezbjednosne situacije.

Haliti je cijelu akciju opisao kao "izbornu avanturu", ističući da jednostrano otvaranje mosta može podstaći tenzije, koje će biti praćene dodatnim mjerama protiv Kosova.

"Vlada Kosova, odnosno premijer i ministar unutrašnjih poslova, prave izborne avanture. Izjava Kfora je jasna. Smatra se da bi jednostrano otvaranje mosta bila akcija koja bi podstakla druge da djeluju i to bi bila eskalacija policijskih sukoba sa građanima. Eulex i Kfor se neminovno mogu umješati. Ne vjerujem da je Policija Kosova luda da se sudara sa kamenjem, da ga uklanja. To je opasnost za budućnost Kosova“, rekao je Haliti na TV Dukađini.

Posebno je naglasio da Kurtijev nedostatak koordinacije sa međunarodnom zajednicom može dovesti do novih mjera protiv Kosova.

"Političar koji ne odlučuje strateški svojom glavom i u interesu Kosova nije političar... Pretpostavljam da i međunarodna zajednica vjeruje u moguću razumnost Kurtija, ako ne, predviđam dodatne mjere prema Kosovu i Vladi Kosova“, dodao je Haliti.

Upozorio je da bi Kosovo moglo da se suoči sa ozbiljnim ekonomskim i političkim posljedicama, ukoliko Policija Kosova pokuša da se suprotstavi Kforu i primjeni političke naloge za otvaranje mosta.

"Policija Kosova ni u kom slučaju ne treba da se suprotstavlja Kforu. Policija u ovom slučaju više ne bi trebalo da poštuje političke naloge. Jer samo Kosovo će imati ozbiljne posljedice. Biće ekonomskih i političkih posljedica”, rekao je poslanik PDK.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini