Po kom osnovu?

Za profesora Mazlluma Bajralijua nisu pravedna upozorenja Evropske unije za pooštravanje mjera prema Kosovu, ukoliko se preduzmu jednostrane i nekoordinirane akcije. On smatra da se EU prema Kosovu ponaša metodama diktata.

"Morali bismo da relaksiramo odnose i oni bi morali da se ponašaju samo kao diplomatski predstavnici u suverenoj i nezavisnoj zemlji sa svim pravima i nadležnostima koje im međunarodno pravo Kosova daje i da poštuju ovo i mišljenja, stavove i odluke koje su pozitivne, u duhu zakona, u duhu pravde i vladavine prava da sprovedu one sporazume koje su Evropska unija i međunarodna zajednica podržale svojim posredovanjem između Kosova i Srbije“, rekao je profesor političkih pitanja Mazllum Baraliju.

Vlada je preko portparola EU odgovorila da te mjere nisu rješenje.

"S druge strane, postavlja se pitanje koje mjere je EU preduzela protiv Srbije, koja je nakon terorističkog i paravojnog napada proglasila nacionalni dan žalosti za trojicom terorista ubijenih u Banjskoj, čijeg vođu, Milana Radojičića, skloni i finansira?“, rekao je Perparim Kryeziu.

Baraliju kaže da EU ne može da tretira Kosovo kao državu koju ne priznaje.

"Po kom osnovu? Nemaju pravo jer mi nismo član. Imaju pravo na Mađarsku, na primjer, ali to ne rade, jer im je to očigledno izmaklo iz ruku, od politike EU i koketiraju sa Rusijom i ostalima i Kinom, njih tolerišu“, naglasio je on.

Analitičar bezbjednosnih pitanja Arben Dashevci rekao je za RTK da u bezbjednosnom smislu nema boljih uslova nego sada za otvaranje mosta na Ibru.

"Privatna bezbjednost je ispunjena, individualna bezbjednost je ispunjena, javna bezbjednost je tu da ispuni uslove i nacionalna bezbjednost, koja je za sve, ispunjava se zajedno sa kolektivnom bezbjednošću, što znači da NATO i 33 zemlje brinu o ovoj republici i ovom mostu koji ne bi trebalo da donese eskalaciju... Oni koji su napali Republiku Kosovo više nisu u Republici Kosovo“, izjavio je Dashevci.

Povodom izjava EU u vezi sa akcijama Vlade za otvaranje mosta za saobraćaj vozila, Dashevci je rekao da Vlada mora da pronađe način za koordinaciju, kako se ne bi stvarali diplomatski problemi sa saveznicima.