Predsjedništvo Kosova

Predsjedništvo Kosova reagovalo je nakon što je Agencija za civilno vazduhoplovstvo Sjeverne Makedonije utvrdila da je skopski aerodrom postupio prema predsjednici Kosova Vjosi Osmani na osnovu međunarodnih standarda i poručilo da Osmani više neće putovati preko ovog aerodroma, prenosi Koha.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Sjeverne Makedonije zaključila je da Aerodrom nije prekršio pravila tokom postupanja koje je Osmani opisala kao diplomatski skandal. U izvještaju se ističe da je predsjednica Kosova odbila da se podvrgne određenim bezbednosnim provjerama u još dva slučaja.

U odgovoru Kohi, Predsjedništvo Kosova je to demantovalo i saopštilo odluku da Osmani više ne koristi skopski aerodrom.

"Jedini koji su u ovom slučaju počinili prekršaje, pa čak i ozbiljne, jesu vlasti Republike Sjeverne Makedonije. Bilo bi lijepo kada bi počeli da poštuju ista pravila koja se poštuju svuda u svijetu, što bi lako mogli da potvrde sa svakim aerodromom u Evropi i šire. Do tada, predsjednica više neće koristiti Međunarodni aerodrom Skoplje“, kaže se u odgovoru.

Prema Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Sjeverne Makedonije, službenici Aerodroma Skoplje postupili su na osnovu međunarodnih standarda u odnosu na predsjednicu Osmani.

"Službe nadležne za bezbjednosne kontrole na skopskom aerodromu, prilikom incidenta sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, ponašale su se u skladu sa svojim radnim obavezama, postupale profesionalno i poštovale pravila utvrđena u skladu sa primenjenim međunarodnim propisima, ne dozvoljavajući da se zaobiđu standardi i procedure, čak i pod pritiskom lica u pratnji putnika", saopštili su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva, Osmani se poslije posljednjeg incidenta nije vratila preko skopskog aerodroma, pošto je njen tim ocjenio da „ne postoje ni osnovni bezbjednosni uslovi za tako nešto”.

Akciju makedonskih vlasti opravdala je ekspertkinja za vazduhoplovstvo u Montrealu u Kanadi Ruksandra Botez. Međutim, ona je naglasila da se pristup koji je demonstriran u ovom slučaju primjenjuje kada se aerodrom koristi kao tranzit.

"U ovom slučaju je trebalo da bude provjerena kao i svi ostali građani, vjerujem (čak i ako su zemlje toliko bliske jedna drugoj i očekivali bismo da svi u Sjevernoj Makedoniji znaju predsjednicu Kosova). Sa druge strane, naravno, postoje različita pravila za službene (Bečka konvencija o diplomatskim odnosima) i neslužbene putnike. Vjerujem da ako zvaničnici 'zvanično' ne putuju u neku zemlju (čak i tokom presedanja), možda neće biti tretirani kao 'službenici'... i mogu biti tretirani kao drugi putnici", rekla je Botez.

Što se tiče praksi koje se primjenjuju na Kosovu, Koha nije dobila odgovor sa prištinskog aerodroma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore