Eskalacija tenzija!?

Francuska je u petak, 9. avgusta pozvala Kosovo da se uzdrži od preduzimanja bilo kakve "jednostrane akcije", koja bi mogla dodatno da eskalira tenzije na sjeveru zemlje.

Reakcija Francuske usledila je nakon što su kosovske vlasti tokom ove nedjelje preduzele više akcija na sjeveru zemlje, većinski naseljenom srpskom djelu, čemu su se protivile Srbija i Srbi sa Kosova, kao i međunarodna zajednica.

"Francuska najoštrije osuđuje naglo povećanje jednostranih akcija kosovskih vlasti na sjeveru zemlje koje utiču na svakodnevni život srpske zajednice", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova.

Kosovske vlasti su u četvrtak sprovele urbanističke inspekcije na mostu na rijeci Ibar u probnoj fazi prije ponovnog otvaranja, dok su početkom nedjelje zatvorile devet objekata Pošte Srbije na sjeveru Kosova.

Vlada Kosova saopštila je da namjerava da ponovo otvori za saobraćaj most preko Ibra, koji razdvaja južnu Mitrovicu sa većinskim albanskim stanovništvom i Sjevernu Mitrovicu sa većinskim srpskim stanovništvom.

Zemlje Kvinte, koje čini Francuska zajedno sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Njemačkom i Italijom, izjavile su 2. avgusta da ne podržavaju otvaranje mosta u ovom trenutku.

Prema riječima Francuske, postupci kosovskih vlasti ugrožavaju napore za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, "što je preduslov za realizaciju evropske perspektive za obe zemlje".

U međuvremenu, mirovna misija NATO-a na Kosovu, Kfor, ponovo je upozorila da je spremna da preduzme "sve neophodne mjere" protiv razvoja događaja koji bi mogli da ugroze regionalnu bezbjednost i stabilnost, poslije nedavnih događaja na sjeveru Kosova.