Univerzitetski profesor Dritero Arifi izjavio je da Vlada Kosova ima političko pravo da otvori most na Ibru, ali da o svom djelovanju treba da razmišlja na strateški način s obzirom da "Kosovo može da zaboravi na članstvo u EU, ukoliko EU pooštri sankcije".

Ukazuje da Kosovu nisu potrebne "pirove pobjede", koje mogu izgledati dobro kratkoročno, ali su dugoročno štetne.

Smatra da bi otvaranje mosta trebalo da bude obavljeno u saradnji sa saveznicima EU i SAD, čije, ocjenjuje, povjerenje Vlada nije uspjela da zadobije.

"Suština je da Vlada Kosova nije uspjela da stvori poverenje među evropskim i američkim partnerima, zbog čega su kritike bile veoma oštre. Nije da Kosovo politički nije ispravno, ali moramo da razmišljamo strateški, to je greška Kurtijeve vlade od početka. Kosovu nisu potrebne 'pirove pobjede', to nisu uspješne pobede, to su djelimične pobjede koje kratkoročno mogu izgledati veoma dobre, ali su dugoročno štetne. U ovom pravcu, obe strane žure", rekao je Arifi za Ekonomiju onlajn.

Ukazuje da Vlada Kosova mora da nađe balans - da sporvodi zakon, ali i da sarađuje sa partnerima.

To je, ističe, najviše u interesu Kosova.

"Vlada Kosova razume politiku 'ili-ili', ili 'život ili smrt', mora da razume politiku 'i i', da ima dobru vjeru, da otvori most i nastavi saradnju EU i SAD. S druge strane, i dalje mislim da se EU žuri jer mora da pronađe kompromisni jezik sa Kosovom kako bi nekako stvorila klimu normalizacije odnosa, ne samo sa Kosovom i Srbijom, već i sa srpskom zajednicom na sjeveru. Međutim, Kosovo treba da se pridruži EU, a ne EU na Kosovu", naveo je on.

Komentarišući upozorenja EU da bi mjere protiv Kosova mogle biti pooštrene, rekao je da u tom slučaju "Kosovo može da zaboravi na članstvo u EU".

"Ako se nastavi sa sankcijama, nije da će nas ugušiti, već je suština da Kosovo može da zaboravi članstvo u EU, znajući da unutar EU ima zemalja koje ne žele da vide Kosovo kao nezavisano. Ovo je krajnje detinjasta i banalna percepcija spoljne politike Vlade Kosova. Stoga, treba da budemo mirniji, ako kažemo da imamo sjever pod kontrolom, ne treba žuriti. Laganim koracima ćemo to postići, ne da otvorimo most nego da otvorimo hiljadu mostova", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online