Politički analitičar

Vlada Kosova za skoro četiri godine mandata nije postigla uspjeh ni u jednoj oblasti, a pošto je izborna godina, sada namjerava da ovaj neuspjeh kompenzuje agresivnom politikom na sjeveru, smatra politički analitičar Shkodran Ramadani, prenosi Koha.

Najavama o otvaranju mosta na Ibru, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, "vlada pokušava da naelektriše narod pred izbore".

"Sada smo u izbornoj godini i vlast koja nije bila uspješna ni u jednoj oblasti, ni u ekonomiji, ni zdravstvu, ni pravosuđu, želi da agresivnom politikom na sjeveru nadoknadi ove hendikepe i kroz nju da naelektriše ljude, da polarizuje političku scenu i konsolidovanija uđe u izbore“, rekao je Ramadani.

Dodao je da je Vlada Kosova od stupanja na dužnost sledila "politiku na dve trake" u pogledu dijaloga.

"Vlada Kosova je od početka mandata vodila politiku dvije trake. Prva traka je na strateškom nivou, gdje su utvrđeni parametri procesa koji se manifestovao Briselskim sporazumom gdje je Kosovo pristalo da uspostavi Asocijaciju... a druga traka je na taktičkom nivou, gdje je vlada, nakon što je prihvatila obaveze na strateškom nivou, pokušala da malim taktičkim intervencijama preokrene nedostatak koji je dobila Briselskim sporazumom“, izjavio je on.

Prema njegovim riječima, doći će dan kada će se ove dvije trake sudariti jedna sa drugom i samo jedna može da trijumfuje.

Ramadani je nedavne akcije vlade na sjeveru ocjenio kao "male taktičke pobjede".

"Ali u strateškoj realnosti to je nepovoljno. Što više bude insistirala da slijedi ove politike, to će biti izolovanija na međunarodnom planu“, rekao je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore