Reakcija

Predsjedništvo Kosova ponovo je reagovalo na incident koji se dogodio 2. avgusta na skopskom aerodromu, gdje su, tvrde, pripadnici obezbjeđenja pokušali da oduzmu telefon predsjednice Kosova Vjose Osmani kako bi ga provukli kroz skener. Ističu da je Sjeverna Makedonija jedina država na svijetu koja odbija da primjenjuje međunarodne konvencije i pravila.

Savjetnik za medije predsjednice Osmani Bekim Kupina izjavio je za RTV 21 da su zaposleni na aerodromu u Skoplju prekršili pravila, iako je Agncija civilnog vazduhoplovstva danas saopštila potpuno suprotno - da su nadležni dobro uradili svoj posao u skladu sa propisima.

"Ni u jednoj zemlji na svijetu od šefa države se ne traži da preda svoj telefon na skeniranje. U drugim zemljama se ne provjerava ni lični prtljag ni lična torba šefa države, a kamoli lični telefon. Mi kao Predsjedništvo imamo dovoljno iskustva sa drugim putovanjima, ne treba da pojašnjavamo, jer nigdje, nikada, ni lična torba, ni kofer ni telefon šefa države nisu bili podvrgnuti kontroli. Od desetina zemalja koje smo do danas posjetili, Sjeverna Makedonija je jedina zemlja na svijetu koja odbija da primjenjuje međunarodno običajno pravo i međunarodne konvencije vezane za šefa države", naveo je on.

Ukazuje da je Osmani stavila torbu na skener, nakon čega je obezbjeđenje zahtjevalo da preda i svoj lični telefon.

Napominje da je to jedina istinita verzija događaja i da se sve ostale varijante koriste u političke svrhe.

"Nema ničeg profesionalnog u ponašanju obezbjeđenja koji priđe šefu države i blokira mu put nakon što je stavio svoju torbu u skener. Sjeverna Makedonija prekršila je međunarodna pravila koja važe bilo gdje u svijetu zahtjevajući skeniranje telefona predsjednika druge zemlje, što bi predstavljalo potencijalno kršenje nacionalne bezbjednosti. Predsjednica se nije vratila na Kosovo preko aerodroma Skoplje, već je promjenila smjer putovanja, jer je njen tim za obezbjeđenje ocjenio da poslije vrtoglave propagande ne postoje ni osnovni bezbjednosni uslovi za tako nešto", navodi se u odgovoru Predsjedništva.

Izvor: Kosovo online/RTV 21