Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Mimoza Ahmetaj ukazala je da su odnosi Kosova i međunarodnih saveznika na najnižem mogućem nivou zbog, kako kaže, jednostranih i populističkih akcija premijera Albina Kurtija na sjeveru.

Dodala je da su za premijera još samo "otvorena vrata" Sjeverne Makedonije, koja je, ocjenjuje, neprijatelj nezavisnosti Kosova i prijatelj Srbije.

"Svi bilateralni odnosi koje imamo su na nultoj tački. Štaviše, vidjeli smo da su jedina vrata koja su otvorena Kurtiju vrata Sjeverna Makedonija, a možete zamisliti u kakvoj je situaciji Sjeverna Makedonija i ko je vodi. To je vlada koja je veoma protiv nezavisnosti Kosova i vlada koja je u skladu sa srpskom vladom i njihovim delovanjem", rekla je Ahmetaj za Teve 1.

Prema njenim riječima Kurti, pokušavajući da proširi suverenitet na sjever, narušava teritorijalni integritet cijelog Kosova.

"Pokušavajući da vrati suverenitet na sjeveru, on narušava teritorijalni integritet cijelog Kosova. Situacija koju Kosovo nikako ne zaslužuje. Političar sa malo razuma bi pomislio da svaka njegova akcija treba da bude usklađena i da bude u skladu sa kosovskim partnerima koji su nam decenijama pomagali", ocjenila je ona.

Govoreći o otvaranju mosta na Ibru, Ahmetaj pojašnjava da to pitanje Kurti koristi kako dio predizborne kampanje i prikupljanja glasova birača.

Izvor: Kosovo online/TEVE1