Izborni spektakl

Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica i kandidat PDK Kosova za premijera Bedri Hamza ocjenio je da posljednji potezi Vlade Kosova na sjeveru „nisu ništa drugo do unapred smišljena propagandna farsa“, a da insistiranjem na otvaranju glavnog mosta na Ibru režim zapravo „vraća“ Kfor, Eulex i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

„Kao i desetine puta do sada, i ovih dana smo svjedoci lavine manipulacija javnim mnjenjem ove odlazeće vlasti. Njihove akcije na sjeveru nisu ništa drugo do unapred smišljena propagandna farsa. Za potrebe izbornog spektakla, Albin Kurti danas pokušava da prvo zatvori neke podružnice javnih službi Srbije, kako ne bismo razgovarali o promašajima u privredi, promašajima u obrazovanju, promašajima u kapitalnim investicijama, eklatantnim kršenjima zakona u nabavkama i tenderima iz jednog izvora. Lista neuspjeha i razočaranja ovom vladom je veoma duga“, izjavio je Hamza u intervjuu za Gazetu Express.

On je dodao da glavni most na Ibru mora biti otvoren i za protok vozila, ali da su ključna pitanja kada i kako ga otvoriti.

„Upravo su ga ti 'detalji' držali zatvorenog tako dugo. I, da, to su isti detalji koje su prihvatili i premijer i njegov ministar unutrašnjih poslova, koji su priznali da tako nešto ne umeju da urade, a nemaju ni međunarodnu podršku. Znali su ovo i ranije, znaju i sada“, naveo je Hamza koji boravi u radnoj posjeti SAD.

On je dodao da aktuelna vlast pokušajima da otvori ovaj most – ruši sve druge mostove.

„Most preko Ibra mora da se otvori. Međutim, ne rušenjem svih drugih mostova sa svijetom, sa partnerima i sa našim sugrađanima na sjeveru. Most treba otvoriti kao simbol saradnje sa našim građanima i saveznicima. Kako se ponaša ova neodgovorna vlast, rizikujemo da će ostati zatvorena još dugo. Albin Kurti ne otvara most, on samo cementira prisustvo Natoa na tom mostu. Suverenitet se ne jača, ali Vlada Kosova vraća Kfor i Eulex i vraća Rezoluciju 1244. Ovo je za žaljenje“, naglasio je Hamza.

Komentarišući oštre izjave država Kvinte i EU da ne podržavaju jednostrane poteze premijera Kurtija, Hamza kaže on već četiri godine preduzima populističke akcije koje su bez koristi za građane, a često iritiraju saveznike.

„Sadašnja vlast, umjesto da se fokusira na svoje brojne poslove, ostala je talac opsesije Srbijom. U javnom diskursu, predstavnici vlasti nastavljaju da krive Srbiju za svoje probleme i govore samo o Srbiji da bi prikrili sve svoje neuspjehe. Vladina propaganda počinje „prijetnjom ratom sa Srbijom“ i završava se istim. Ovo je pogrešan pristup koji ne donosi ništa dobro. Baveći se samo Srbijom, naša vlast je zaboravila rudare, učitelje, policajce, ljekare, vojnike, penzionere i mnoga, mnoga druga važna pitanja. Građani Kosova zaslužuju mnogo bolje i moj plan ima za cilj upravo to. Želim da budem siguran da građani Kosova žive u miru, sa mnogo većim platama i mnogo dostojanstvenijim blagostanjem“, kazao je Hamza.

Hamza je rekao da je razlog njegove posjete SAD jačanje pozicija Kosova u ovoj zemlji, ali i priprema za sljedeću vladu i, kako je dodao, „novu stranicu obnove strateških odnosa poslije nacionalnih izbora“.

„SAD su glavni istorijski saveznik Kosova. Međutim, svijet se mijenja i Kosovo ne može da napreduje ako ne bude odgovorno i kooperativno u naporima da se zatvore gorka poglavlja i otvore ona mira na Balkanu. Građani Kosova žele posao, blagostanje i ekonomski razvoj. Nije hrabrost reći ’Ne!’ Americi i saradnji sa Amerikom. Za svakog kosovskog lidera trebalo bi da bude čast i obaveza da Amerika bude početna adresa koordinacije i saradnje“, podvukao je Hamza.

Dodao je da SAD podržavaju Kosovo i žele da pomognu u ostvarenju zajedničke vizije integracija u Nato i EU.

„Međutim, američka podrška zahtjeva istinsko partnerstvo i bilateralnu saradnju i koordinaciju. Ovo je fundamentalno, prije svega, SAD smatraju Kosovo državom partnera. Zato zahtjevaju da se ponašamo u skladu sa ovim odnosom, da budemo koordinisani i da blisko i strateški sarađujemo, razmišljajući o konsolidaciji Kosova na putu ka Natou. Nažalost, naša vlada je svela naš savez na oštre komunikacije o nedjeljnim krizama sa Srbijom“, poručio je Hamza.

On je dodao da Kosovo bez saveznika ne može da zauzme mjesto koje mu pripada ni u EU, Natou ili UN.

„Kosovo bez saveznika lako može biti izloženo nepredviđenom riziku sa ozbiljnim posljedicama“, istakao je Hamza.

Upitan kako bi, ukoliko postane novi premijer riješio pitanje sjevera, on je rekao da je spreman da priča sa građanima.

„Moj plan za Kosovo i njegove građane je spreman nakon konsultacija sa građanima i vrlo brzo ćemo ga predstaviti. Bio sam ministar finansija u dva mandata, kao guverner Centralne banke Kosova. Narod Kosova me dobro poznaje i znam njihove potrebe. Građani se dobro sjećaju da nisam oklevao da povećam plate svim kategorijama. Uspeo sam da uskladim povećanje budžeta, zabeležim kapitalna ulaganja i povećanje plata“, naveo je Hamza.

Podsjetio je da su tokom njegovog mandata dovedeni investitori za aerodrom i energetiku.

„Moj plan se sastoji od ekonomskog razvoja i strateških investicija, uključujući američki gasovod, povećanje kapaciteta obnovljive energije.“

Sa međunarodnog aspekta, naglašava, od vitalnog je značaja da Kosovo ostane na bezbjednom putu ka Partnerstvu za mir, a potom i članstvu u Nato i EU.

„Dobio sam uvjeravanja od sagovornika u Bijeloj kući da je ovaj proces ne samo stvaran, nego je i poželjan od strane SAD, već zahtjeva da radimo i da ne sedimo skrštenih ruku“, naveo je Hamza.

Dodao je da kao političar koji će voditi koji će voditi dijalog sa Amerikom i Evropom za Kosovo integrisano u evroatlantsku porodicu neće dozvoliti da „kosovska agenda ostane talac hirova Vučića ili Srbije“.

„Sjever zemlje jeste i ostaće dio teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“, kazao je Hamza.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express