Ozbiljna situacija

Prošlo je 30 dana od početka štrajka rudara Metalurškog kombinata "Trepča Jug", pošto od maja nisu dobili plate, a rukovodstvo nije iznelo nikakav konkretan plan za izlazak iz krize. Iako su u Sindikatu "Trepče Jug" očekivali da će sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i Odbora biti održan ove nedjelje – nije poznato da li će do njega doći, piše Albanian post.

Predstavnik sindikata radnika "Trepče Jug" Destan Kerleshi u pisanom odgovoru portalu kaže da je situacija veoma teška.

"U istoj smo situaciji, veoma teškoj. Rudari su u lošoj ekonomskoj situaciji i žalosno je ćutanje nadležnih institucija", rekao je Kerleshi.

Istakao je da je malo vjerovatno da će sastanak odbora i Kurtija biti održan ove nedjelje.

"Nemamo informacije da li će do bilo kakvog sastanka doći, ali ako bude, nadamo se da će biti konkretnih rezultata, a ne samo praznih sastanaka kao što je bilo u prošlosti", rekao je Kerleshi.

Jedan od zaposlenih u "Trepči Jug", koji svakodnevno putuje iz Vučitrna u Mitrovicu da radi, rekao je "90 odsto rudara u dugovima, i oni izdržavaju svoje porodice zaduživanjem".

"Od maja smo bez plata. Vlada ništa ne preduzima i mi ne znamo šta se dešava jer nas niko ne obavještava“, izjavio je on.

Prema njegovim riječima, u "Trepči Jug" je tokom ove godine bilo rasprodaja, tako da uopšte nije razumno ne plaćati zaposlene.

"Da, ima prodaje, nije da nije bilo prodaje. Ali ne znamo kuda ide novac. Tenderi su, mnogo je dugova", rekao je on, dodajući da ima stalnih nepravilnosti raznih vrsta.

Kako je Vlada Kosova zatvorena za informacije, slično se ponaša i rukovodstvo "Trepče Jug".

"Uprava ne daje nikakve informacije o platama, bojkotuju rad. Situacija je veoma ozbiljna. Niko iz institucija nije došao da nas posjeti", rekao je taj rudar.

Sa druge strane, Vlada Kosova je prošle nedjelje u saopštenju za štampu navela da finansijska podrška kompaniji "Trepča Jug" zavisi od obećanja da će se troškovi smanjiti i nastaviti rast proizvodnje.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post