Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti upozorava da je moguć sukob Policije Kosova i Kfora ukoliko Vlada Kosova nastavi da insistira na otvaranju mosta na Ibru, apelujući na premijera Albina Kurtija da još jednom razgovara sa zemljama Kvinte prije nego donese konačnu odluku.

Napominje da ni prve kaznene mjere EU protiv Kosova nisu ukinute, a da se spremaju nove, ocjenjujući da na Kurtija utiču savetnici koji žele da ga kompromituju pred SAD i EU.

"EU nije odlučila o mjerama protiv Kosova, već protiv Vlade Kosova i njene populističke politike, koje uopšte nisu korisne za Kosovo. Mislim da su premijera Kosova odveli savjetnici koji žele da ga što više kompromituju pred međunarodnim mnjenjem, a posebno pred SAD, EU i Svjetskom bankom, koji najviše doprinose uspjesima Kosova", kaže Haliti za Gazetu Blic.

Upozorava da Kosovo ne može da bude izolovano te da mora da se uskladi sa politikom SAD.

"Nezavisnost svih demokratskih zemalja je međuzavisna. Odlučnost najproameričkih ljudi na svijetu, kao što je i Kosovo, nužno zahtjeva da državne politike budu međuzavisne i usklađene sa politikom SAD", ukazao je on.

Podsjeća da su aktuelna vlada i Kurti izgubili povjerenje SAD te da što prije treba da se vrate na "pravi put".

"Politički kurs Vlade Kosova je prilično uznemirujući i kritikovan. Dakle, što se prije Kurti spusti na zemlju, koordinirajući odluke i akcije sa prijateljskim zemljama, to će biti bolje za njega, za Kosovo i ceo region", zaključio je on.

Govoreći o Kurtijevim postupcima, Haliti je predložio premijeru da "ode u planine, ili blizu mora, kako bi razmišljao".

Međutim, prema Halitijevim riječima Kurti razmišlja samo o pobjedi na izborima.

"Ako je Kurtijeva politika lična, onda predlažem da uzme dva slobodna dana, i to bez telefona sa sopstvenom ćerkom, u planini ili blizu mora, gdje će imati više mogućnosti da razmisli o svojim postupcima, dostignućima i greškama, kako bi pravilno razumeo svoj položaj. Ako razmišljate samo o pobjedi na izborima i povećanju sankcija za Kosovo, onda ovo ne bi trebalo da bude naš premijer", rekao je Haliti.

Ocjenjuje da su zabrinjavajuća upozorenja koja dolaze iz Vašingtona i Brisela, a da još više zabrinjava ćutanje poslanika Sanoopredjeljenja.

Zamolio je aktuelnu vladu da se konsultuje još jednom sa zemljama Kvinte i spreči potencijalni sukob Policije Kosova i Kfora.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic