Predizborna kampanja

Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Syla ocjenio je da nije pravo vrijeme za otvaranje mosta na Ibru i da Vlada Kosova zna da će ta tema ostati samo na nivou priče i predizborne kampanje dokle god se ne ostvari koordinacija sa međunarodnom zajednicom i dok se od saveznika ne dobije potvrda da ne postoji bezbjednosni rizik.

Syla ukazuje da sada Vlada Kosova ispitivanjem tehničke stabilnosti mosta pokušava da "kupi vrijeme".

"Prije svega želim da tehnička stabilnost mosta Ibri bude na pravom nivou, ali dovoljno je da je put otvoren za pješake, bicikliste i automobile, nema potrebe za kamionima. Dakle, sa tehničke tačke gledišta, možda nema potrebe da se rade sva ova ispitivanja sa kamionima, jer postoje i alternativni putevi ako žele da idu na sjever, to mi više liči na pokušaj kupovine vremena, pošto čak i Vlada Kosova uviđa da nije pravo vrijeme za otvaranje mosta", rekao je Syla za Klan Kosova.

Smatra da je lako davati populističke izjave o širenju suvereniteta Kosova na sjever, ali da treba imati na umu da je bezbjednosna situacija i očuvanje mira prioritet.

"Lako je davati pompezne ili populističke izjave, jer svaki Albanac Kosova želi produženje suvereniteta naše države u svakom njenom uglu, ali zbog složenosti pitanja u tom dijelu zemlje, zbog reakcije međunarodnog faktora, kao i drugih faktora po pitanju bezbjednosti, ova akcija će ostati samo na nivou priče dokle god ne budemo imali koordinaciju sa mađunarodnom zajednicom", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova