SAD i EU upozorile

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa upozorava da bi Kosovo moglo da trpi ozbiljne posljedice ukoliko vlada donese odluku da otvori most na Ibru i pored upozorenja SAD i EU da za to nije vrijeme i da postoji bezbjednosni rizik.

Mustafa smatra da jednostrane odluke nisu dobre i da bi Kosovo trebalo da pokaže otvorenost sa saradnju sa saveznicima.

"Most je trebalo da bude otvoren još od vremena kada je Samoopredjeljenje gađalo vlast molotovljevim koktelima. Sada ne znam koji su razlozi za neotvaranje mosta, ali znam da bi to moglo da nas košta više, ako se pokuša jednostrano otvaranje, pošto su SAD i EU upozorile da se tako nešto ne radi", rekao je Mustafa za Gazetu Blic.

Most, ističe, nema nikakvu funkciju s obzirom na to da ni 200 ljudi iz opština na sjeveru ne može da izađe na lokalne izbore.

Smatra da će se "most otvoriti sam od sebe" ukoliko situacija postane bezbjedna i ukoliko se ostvari saradnja sa partnerima.

"Tako pitanje otvaranje mosta može postati ozbiljnije nego što se čini onima koji marširaju na sjeverom zarad protagonizma. Slobodno kretanje, otvoreni putevi i mostovi su norme demokratije, kao što bi trebalo da bude i integracija građana sjevera u kosovske institucije. Ako ni njih 200 u četiri opštine nije ubeđeno da izađe na izbore, onda "mostovi" ne rade. To je razlog da radimo sa našim partnerima da se dio Kosova osjeća kao Kosovo, a ne Srbija i da se most otvori sam", zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic