Lider LDK

Predsjednik Demokratske stranke Kosova Lumir Abdixhiku istakao je da most na Ibru do sada nije otvoren zbog bezbjednosnih procena Natoa i SAD i ukazao da bi svako insistiranje na rješavanju tog pitanja bez prethodne konsultacije sa saveznicima značilo sukob sa njima.

Abdixhiku je na Facebooku ukazao da aktuelnu vladu trenutno ne zanima stav saveznika, već most na Ibru koristi za širenje propagande i predizbornu kampanju.

"Vladina propaganda danas je više usmjerena protiv albanskog političkog faktora, nego prema Srbiji i njenom separatističkom projektu na mostu preko Ibra... Kampanja je počela, ali mi ovu konfrontaciju bez suštine odbacujemo i ignorišemo. Ignorišite i vi, poštovani građani", poručio je Abdixhiku.

On dodaje da se most svakako u jednom trenutku mora otvoriti, ali smatra da je za povlačenje tog poteza potrebna koordinacija i saglasnost SAD i NATO-a.

"Već četvrt vijeka postoji i nije mi poznat nijedan drugi politički stav Albanaca na Kosovu po ovom pitanju. Most, međutim, nije otvoren zbog bezbjednosnih procena Natoa i SAD. Ako se ove procjene u međuvremenu promjene, a uslovi sazre, i njihovo prisustvo obustavi, most će biti otvoren. Dakle, koliko vremena vlada troši na napade na albanski faktor, trebalo bi da se bavi ubjeđivanjem naših saveznika. To je danas patriotizam. A, ako ste ih ubjedili, otvorite most", ističe lider LDK.

Upozorava da otvaranje mosta bez prethodne konsultacije sa saveznicima znači ulazak u direktan sukob sa njima.

"Nema ružnije slike od američkog vojnika ispred kosovskog policajca. Vojno vozilo sa američkom zastavom, ispred vozila Policije Kosova, poklon je našim neprijateljima! Narod Kosova neće prihvatiti niti tolerisati ove stavove. Ozbiljan premijer bi sve ovo morao da sagleda. Ali mi imamo premijera za propagandu. Zato ne gubite vrijeme u ovoj predizbornoj kampanji populista", zaključuje Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online