Poslanik VV

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Mefail Bajqinovci ragovao je nakon upozorenja EU da bi Kosovo mogla da trpi dodatne sankcije ukoliko bi bio otvoren most na Ibru i ocjenio da evropski partneri imaju dvostruke standarde i da se direktno protive slobodi kretanja građana.

"Evropska unija je stvorena za otvaranje granica i mostova. Sada sa dvostrukim standardima reaguju da spriječe otvaranje mosta preko rijeke Ibar, sprečavajući slobodno kretanje. Zatvaranje filijala ilegalne pošte i otvaranje mosta je zakonska obaveza", rekao je Bajqinovci za Gazetu Blic.

Smatra da je svaki korak koji bi preduzela EU, kako bi kaznila Kosovo zbog zatvaranja pošta na sjeveru i otvaranja mosta na Ibru, nepravedan.

"Otvaranje mosta preko rijeke Ibar je pitanje od velikog značaja za sve građane Kosova. Ovaj most simbolizuje vezu i saradnju između sjeverne i južne Mitrovice. Dakle, svaki korak EU sa bilo kojom mjerom je nepravedan prema državi i narodu Kosova. Kosovo je država i na svojoj teritoriji posluje po zakonodavstvu Kosova", zaključio je on.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da nastavak jednostranih akcija, zatvaranje poslovnica Pošte Srbije i otvaranje glavnog mosta na Ibru vodi u nove sankcije Kosovu i da su tu poruku vlastima Kosova preneli ne samo zvaničnici EU već i drugih međunarodnih partnera.

"Ne samo EU, već svi međunarodni parneri na Kosovu govore administraciji Kosova da se ne upušta u ove ozbiljne, kontraproduktivne, negativne, jednostrane, nekoordisane akcije. Nadamo se da će oni napokon čuti ovu poruku i da će nas zaustaviti da uspostavimo mjere koje bi bile odgovor ukoliko se situacija ne promjeni", kazao je Stano na konferenciji za novinare.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic